Tekst i foto: Hercegovina Promo

Proteklih dana pažnju šire svjetske javnosti okupira situacija u Ukrajini. Bivša sovjetska republika, država sa ogromnim prirodnim i ekonomskim potencijalom, ali devastirana nebrigom domaćih političara otišla je u pravcu potpunog rasula i anarhije. Proruski predsjednik Viktor Janukovič, iako demokratski izabran, nasilno je smjenjen “uličnom revolucijom” kojom je direktno rukovođeno iz Berlina i Vašingtona. Kada su svi očekivali da će proći i ovaj scenario pisan u kabinetima zapadnih prijestonica pojavio se odlučan odgovor ruskog predsjednika Putina, koji je ovaj put riječi pretvorio u djela i za samo nekoliko dana strateški bitno poluostrvo Krim, poslije obavljenog referenduma na kome se većinsko rusko stanovništvo masovno izjasnilo za pripajanje Ruskoj federaciji, pripojio u ustavno-pravni poredak svoje zemlje.

Ova situacija neodoljivo podsjeća na brojna dešavanja na Balkanu, ali je daleko najsličnija scenariju Kosova, samo što su uloge “agresora” zamjenjene. Brojne su osude poteza Rusije, ali i odobravanja da je neko konačno stao na put samovolji zapadnih velesila koje već decenijama unazad uređuju geo-političku sliku svijeta. Kako će se ova priča završiti ne znamo, u Ukrajini je brojna zajednica Rusa i proruski orjentisanih Ukrajinaca, posebno u istočnim dijelovima zemlje u kojoj je standard građana i tri puta lošiji nego u susjednoj Rusiji, koja ima želju ili da vrati demokratsko rukovodstvo ili da pođe putem Krima …

Ekipa našeg portala prilikom posjete Beču tokom proteklog vikenda naišla je na neobičan prizor koji govori i o dešavanjima u Ukrajini, ali i standardima i normama ponašanja u jednoj od najvećih evropskih prijestonica. Naime, u nedjelju 16. marta, na dan održavanja referenduma o otcjepljenju Krima, na centralnom gradskom trgu u Beču – popularnom Štefan placu – pripadnici ukrajinske zajednice u Austriji organizovali su proteste koji su za cilj imali da skrenu pažnju na “Rusku agresiju na Ukrajinu” i “Putinovo drsko ponašanje”. Ništa neobično, da se naspram njih na istom trgu nisu našla i dva Rusa, jedan u uniformi “Odbrambenih snaga Krima” sa heklerom koji je na prvi pogled izgledao kao pravi i drugi zagrnut ruskom trobojkom. Parole su uzvikivali gotovo unoseći se u lice Ukrajincima, dok na trgu nije bilo niti jednog pripadnika austrijskih služba bezbjednosti. Poslije verbalnog odmjeravanja snaga, i jedni i drugi su se mirno razišli sa Štefan placa. Očigledno je da su u pitanju bili stanovnici Austrije porijeklom iz ove dvije države, jer su i jedni i drugi bili svjesni da bi bilo kakvo “odmjeravanje snaga”, osim verbalnog, skupo koštalo svakoga ko bi u tome učestvovao – jer su austrijski zakoni za remećenje javnog reda i mira izuzetno rigorozni.

rusi 1

Sve u svemu, neobičan prizor. Mi smo iskoristili priliku da napravimo nekoliko fotografija cijelog događaja, ali i da obzirom na brojnost jednih i drugih damo bar moralnu podršku ovim “slabijim” – jer nekako u dubini duše uvijek osjetite potrebu pomoći “tlačenim”. Čak smo dali i izjavu jednom prozapadnom novinaru koji je izrazio zgroženost na naše simpatije prema Rusima, koji je poslije kratkog “političkog časa” i upoređivanja situacije na Krimu sa onima na Balkanu devedesetih godina ostao vidno zbunjen i sa izmjenjenim izarazom lica po obavljenom razgovoru.

Nije nas bilo 300 miliona, ali je naš doprinos svakako bio iznenađujući za brojne okupljene …

rusi 3

rusi 4

HP, Beč, mart 2014.