Pretposljednja stanica HP IZBORA ZA MISS ISTOČNE HERCEGOVINE na budvanskoj rivijeri bio je Sveti Stefan. Poslije foto-reportaža iz Porto Montenegra, SPA & Wellnes centra hotela “Tre Canne” i budvanskog Starog grada, na red je došla posjeta jednom od dragulja jadranske obale.

Velika atrakcija Budvanske rivijere je Sveti Stefan. Ovo bivše ribarsko selo, smješteno na poluostrvu, je prije 50 godina pretvoreno u grad – hotel, te se tako napravilo divno mjesto gdje čak i najveće svjetske zvijezde (poput Klaudije Šifer, Silvestera Stalonea itd.) vole da provode svoje vrijeme.

Prema predanju, na ostrvu Sveti Stefan sagrađeno je utvrđenje 1442. godine, kada je i naseljeno prvim stanovnicima. Utvrđenje je bilo opasano zidinama da bi se u njemu mogle sklanjati porodice iz okolnih mjesta pred najezdom Turaka i pirata.

Kristina Karišik /Nevesinje/

Po legendi, naselje je nastalo nakon pobjede paštrovskog oružanog odreda nad posadama turskih galija, a od zarobljenog plijena podignuta je tvrđava, s po jednom kućom za svako od dvanaest paštrovskih plemena. Na Svetom Stefanu, na balkonu iznad ulaznih vrata, paštrovski sud je vijekovima dijelio pravdu i rješavao sporove, pa je ono nazvano “mjesto od pravde”.

Na Svetom Stefanu se nalaze tri manje crkve: crkva Sveti Stefan, po kojoj je ostrvo dobilo ime, a nalazi se na najuzvišenijem dijelu poluostrva; crkva Aleksandra Nevskog, a najmanja, posvećenja Preobraženju, nalazi se na samom ulazu u gradić, koji je uskim nasipom spojen s kopnom.

Zbog svog pogodnog položaja Sveti Stefan je bio trgovinski i prometni centar Paštrovića. Posjedovao je veliki strategijsko-trgovački značaj u vrijeme Mletačke republike i žive trgovine sa Venecijom.

Mjesto je počelo lagano gubiti na značaju krajem 19. vijeka, kada se stanovništvo, mahom ribarsko, počelo iseljavati. Potpuno iseljavanje izvršeno je 1955. godine, kada je poluostrvo kompletno adaptirano i pretvoreno u “grad-hotel”.

Ulice, zidovi, krovovi, fasade kuća, zadržale su orginalni oblik, a unutrašnjost kuća dobila je najsavremeniji hotelski komfor. Jedna od vila, smještena uz samu obalu mosta koji ostrvo povezuje sa kopnom. Villa „Montenegro“, nagrađena je 2006. godine prestižnom “Five Stars Diamond” nagradom koju dodeljuje američka Akademija ugostiteljskih nauka za vrhunski kvalitet usluga.

Marija Vuković /Ljubinje/

ZLATNI SPONZOR HP IZBORA ZA MISS HERCEGOVINE JE GRAD TREBINJE, A MANIFESTACIJU SU POMOGLI HOTEL BELLEVUE Trebinje – Partner manifestacije, NIKŠIĆKO PIVO, AUTO ŠESTOVAC Bileća, AVON Kozmetika BiH, OPTIKA OPTOTIM, PODRUMI VUKOJE 1982, TURISTIČKA ORGANIZACIJA TREBINJA, FRIEND TRAVEL Trebinje.

Dragana Tešević /Gacko/

SVOJ DOPRINOS DA HP IZBOR ZA MISS BUDE DO SADA NAJBOLJE ORGANIZOVANA MANIFESTACIJA OVOG TIPA U ISTOČNOJ HERCEGOVINI DALI SU I HOTEL MOSKVA Budva, HOTEL TRE CANNE Budva, Restoran BLACK IRIS Budva, POKLON DUĆAN Trebinje, TQ NET Trebinje, VJENČANICE „WHITE ROSE“ Trebinje, COLOR STUDIO Trebinje, IMAGE MASTER Trebinje, SEGMENT d.o.o. Trebinje, CREM CAFFE Čapljina, OBUĆA RID Trebinje, ALEKSIĆ KOMERC Bileća, Restoran DRIJEN Ivanica …

ZA NAJBOLJI IZGLED DJEVOJAKA U FINALNOJ NOĆI POBRINUĆE SE EKSPERTI FRIZERSKE AKADEMIJE FAIPA, A NAJNOVIJE TRENDOVE MODE DJEVOJKE ĆE PREZENTOVATI U KOLEKCIJAMA BUTIKA „STILL“ i VEJNČANICAMA „WHITE ROSE“.

ORGANIZACIJU I MEDIJSKU PREZENTACIJU MANIFESTACIJE RADI HP MEDIA GROUP d.o.o. Trebinje.

Ne propustite priliku i sutra da se družite sa nama na stranicama portala HERCEGOVINA PROMO jer donosimo novu foto reportažu iz luksuznog hotela “Moskva” u Budvi.

.

Sve informacije i foto reportaže HP IZBORA ZA MISS HERCEGOVINE pronađite na linku OVDJE.

Foto: Srđan Stanić

Hercegovina Promo, maj 2017.