U Makarskoj je prije 2 godine održano takmičenje u kuvanju, gdje se birao najbolji kuvar regiona. Tu laskavu titulu ponio je banjalučki kuvar Dragan Šljivić. Kuvanjem je okružen čitavog života, s obzirom na to da su i brojni članovi njegove porodice upravo u ovoj branši. Iako je već skoro 15 godina šef kuhinje, za sebe više voli reći da je ,,kuvar za osmišljavanje jela”. Na pitanje kako je došao do titule najboljeg kuvara na Balkanu, skromno odgovara da se uvijek samo trudio da izbalansira svoju viziju kuvanja sa željama gostiju. Udovoljavanje istančanom ukusu i nepcima gurmana je njegov životni poziv, a svoj posao, kako kaže, obožava.

Povod za razgovor sa ovim renomiranim kuvarom je njegovo gostovanje u Vinskoj galeriji Vukoje u Trebinju, 14. februara, kada se obilježava Dan vinogradara i naravno Dan zaljubljenih.

Zanima nas, s obzirom da ste prije 2 godine proglašeni najboljim kuvarom u regionu, kako ste se uopšte našli u ovom poslu i otkud strast prema kuvanju, bolje rečeno “osmišljavanju jela”?

U ovom poslu sam, mogu slobodno reći, nastavio porodičnu tradiciju. Majka mi je dobra kuvarica, ujak je dugi niz godina radio u banjalučkom hotelu Bosna, sestra mi je isto kuvar, tako da je logičan slijed bio da i ja nastavim tim stopama. A strast…iskreno ne mogu Vam opisati taj osjećaj kada vidim zadovoljstvo na licu gosta kad dobije jelo koje sam spremio i kad uživa u njemu, prvenstveno u ukusu, a zatim i u vizuelnom izgledu.

Šta za Vas znači posao šefa kuhinje i kako po Vama izgleda idealan tim u kuhinji ozbiljnog restorana?

Posao šefa kuhinje je jedan jako odgovaran i naporan posao koji zahtijeva prvenstveno ličnu edukaciju, pa onda sve to treba uspješno prenijeti na ostale kuvare u kuhinji da bi sve funkcionisalo besprekorno. Ozbiljan tim znači da svaki od uposlenika u kuhinji, nezavisno od pozicije koju zauzima, ozbiljno i odgovorno shvati svoj zadatak kako bi cjelokupni sistem mogao normalno funkcionisati.

Geografski, koja kuhinja je za Vas najinspirativnija i koja Vam daje najviše inspiracije za kreiranje dobrih jela?

To je definitivno mediteranska kuhinja! U moje poimanje mediteranske kuhinje spadaju sve zemlje i regije koje su na Jadranskom moru – Italija, Istra, Dalmacija i Crna Gora.

Nosilac ste brojnih priznanja sa kulinarskih takmičenja, šta ona Vama znače i koja su Vam najdraža?

Priznanja su neka vrsta satisfakcije da nešto što radite- radite ispravno. Hvala Bogu ja ih imam i previše, tako da sam na tom planu, slobodno mogu reći, ostvaren kuvar. Najdraže su mi titule Biser Mora, Ikker (regionalni kuvar 2015.), Bosanski Dukat, drugi kuvar na Balkanskom kupu i sve nagrade iz Istanbula.

Kako doživljavate spajanje hrane i vina u Vašem poslu, i otkud povezanost sa “Podrumima Vukoje 1982”?

,,Slow food” je definitivno vrhunac gastronomije, naročito ako se radi sa namirnicama sa podneblja odakle je restoran. Povezanost sa Podrumima Vukoje datira jos od par uspješnih večera uparivanja hrane i vina, gdje su vina ove vinarije pratila jela koja sam ja spremao.

Šta mislite o autohtonoj hercegovačkoj ishrani i koje su namirnice hercegovačkog podneblja za Vas najveći izazov?

Hercegovačka ishrana je postavljena na temelje namirnica koje se nalaze na ovom lokalitetu. A od namirnica bih izdvojio raštan, jagnjetinu, začinsko bilje, sir iz mjeha i maslinovo ulje.

Kako doživljavate “Slow food” koncept koji ćete nam prezentovati u Trebinju?

Koncept je prvenstveno baziran na mojoj filozofiji kuvanja sa lokalnim i sezonskim namirnicama  Hercegovine.

Šta možemo očekivati prilikom Vašeg gostovanja u Vinskoj galeriji Vukoje? Isti dan se obilježava Dan vinogradara i Dan zaljubljenih – da li posjetioci mogu očekivati neka iznenađenja koja idu u tom pravcu i da li će kulinarske kreacije uključivati autohtone hercegovačke namirnice?

Po prirodi sam vrlo uporan i znatiželjan, tako da ću za ovu večeru i ja po prvi put raditi neke stvari, kao i koristiti neke hercegovačke namirnice. Nadam se da će se svim posjetiocima svidjeti kombinacije namirnica koje sam odabrao, naročito kad se upare sa vinima Podruma Vukoje.

Sigurni smo da će svi posjetioci Vinske galerije Vukoje u srijedu imati priliku da se prepuste vrhunskom gastro-enološkom užitku.

Dovoljne garancije za to su vrhunska vina Podruma Vukoje 1982 i kulinarski znalac renomea Dragana Šljivića.

 

B.S. / I.D.

HP, februar 2018.