Данас бити прави господин је заправо угрожена врста. А мушкарци то јако добро знају. Постоји много ствари које им отежавају да стекну карактерне особине правог господина.

И као што вријеме пролази, ријеч “мушкарац”, више нема оно значење као некад. Ако га дефинишемо архаичном методом, тада мушкарац значи “ојачај или дух свој или храброст”.

Ових дана људи чак и бркају само значење господина. Отварање врата аутомобила дами, неће га учинити господином, али свеукупно понашање хоће.

Данас ћемо се подсјетити на девет особина једног изворног џентлмена.

1. Каварил

Бити племенит значи бити галантан. Обраћајући посебну пажњу на жену, бити пристојан према њој, је једна од првих особина господина. Не може прави господин отворити врата аутомобила својој дами, а након тога оставити је са торбама и понашати се као задњи сероња. Прави господин придаје посебну пажњу, коју свака жена жели.

2. Љубазан

Бити пристојан и пун поштовања поготово у појединим ситуацијама, је особина љубазности. Виђали смо мушкарце, лијепо обучене, опеглане, галантне, како сједе са дамом и од једном им зазвони телефон а он се јави у тренутку док му жена нешто говори. Такво понашање је увриједљиво и дефинитивно није пристојно.

Бити љубазан, значи да се тако и понашамо у било којим животним ситуацијама.

3. Частан

Частан човек никада неће повриједити своју жену. Он је топао, пун поштовања и увијек ће наћи времена за своју даму. А најважније од свега је да он не игра игрице. Игре су за средњошколце. Жалосно је како су поједини и мушкарци и жене запели у циклусу игара. Можда мисле да односи не могу потрајати ако нема игре. Тај тип понашања није прикладан једној жени, али сигурно ни мушкарцу.

4. Реалан

Сљедећа особина правог господина је бити реалан. Људи често не желе видјети стварност. Они би радије живјели у лажном, него се суочили са стварним стањем.

Прави господин увијек гледа на ствари реално. Ако пукне гума на колима, мора се и закрпити. Исто је и у вези. Ако нешто не штима, требамо то поправити. У противном ће се нагомилати већи проблеми који често завршавају разводом.

5. Пристојан

Пристојност је израз бриге за осјећања других људи. Ако је човјек и језчки пристојан тада укључује и врло сложену мјешавину одговарајућих ријечи, граматике, интонације и боје гласа.

Позитивна углађеност се користи у наглашавању добре воље, помаже у очувању позитивних осејћања за друге људе. Давање комплимената, слушање шта други говоре, обраћање са лијепим надимцима… све су то начини позитивне пристојности.

6. Галантан

Човек који придаје пажњу свом изгледу је галантан човек. Иако то неки не сматрају увек битним, изглед је прва ствар која говори свој језик, показује његове квалитете. Ако мушкарац жели бити галантан, у свакој секунди у дану, требао би пазити како сједи, понаша се и шта има на себи.

7. Поштовање

Поштивање је држати некога на трону у част свог постигнућа. Ако поштујете своју партнерку, ви јој свакодневно показујете како сте свјесни да су они властите особе. Бити пристојан значи не само да им се дивите, него их и слушате, пуни сте разумевања и њихове циљеве сматрате једнако важнима као и своје.

8. Племенити

Могли бисмо бити племенити по карактеру, што значи да смо поуздани и искрени. Или можемо бити племенити што би значило да у нама тече краљевска крв. Ми ћемо се држати оне прве.

Свима се нама чини да је све теже пронаћи поуздану и искрену особу. Требали бисмо тежити проналаску властитог унутрашњег блага. Јер, на крају то је оно што особу чини правим господином.

9. Достојанствен

Реич пристојан има широко значење. Али, потпуни господин и достојанствен господин, ставља све ствари на своје место. Један пристојан господин је његован, прикладан (нарочито за своју жену), разуман и поштен.

Извор: opusteno.rs, Фото: goole.com