Popularni muški magazini napravili su listu odjevnih komada i modnih dodataka koje muškarci ne bi smjeli nositi nakon 30. godine života. Jednoglasno potpisujemo njihov izbor, a u nastavku provjerite koji su se predmeti našli na popisu.

Skejterske patike

Ove glomazne patike na starijim muškarcima jednostavno ne izgledaju dobro, stoga su dopustive samo za one koji i nakon 30. godine voze skejtbord, ali isključivo u toj prilici.

Bižuterija ili blještavi nakit

Muški nakit mora biti diskretan i elegantan, zato muškarci moraju zaboraviti na ljetne narukvice od raznobojnih plastičnih perlica ili konaca, ili bilo kakve komade nakita koji odišu vibrom nemarnog surfera.

Bijela potkošulja kao vanjski odjevni komad

Možda je nekada i bila prihvatljiva kao zamjena za majicu tokom ljetnih dana, ali to vrijeme odavno je prošlo. Toleriše se njeno nošenje isključivo tokom spavanja ili isključivo u vlastitoj funkciji i uz nadopunu s drugim vanjskim odjevnim komadima poput košulje ili pulovera.

Lanac za novčanik

U godinama kada bi muškarci trebali usvajati važnost uglađenosti, lanac koji visi od kuka do stražnjice jednostavno je neoprostiv, smatra ekipa magazina Esquire.

Infantilna odjeća i dodaci

Nakon 30. godine muškarci bi trebali zaboraviti na odjeću ili dodatke s neduhovitim natpisima ili prostim ilustracijama.

Predimenzionirana odjeća

Kada je u pitanju moda, nema ništa bolje od dobro krojene odjeće, stoga bi muškarci trebali izbjegavati preširoku odjeću i reći zbogom vrećastim hlačama, majicama i drugim komadima.

Iznošene trenerke

Nema ništa loše u ležernijem stilu odijevanja, ali u kategoriju ležernih komada nikako ne ulaze stare iznošene trenerke s rupama od kojih se frajeri godinama ne odvajaju. Njih bi jednostavno trebalo izbaciti iz ormara i zamijeniti novim modelom.

Prekratke ili predugačke kravate

Za dobar formalni stajling koji uključuje elegantne hlače i košulju ili pak odijelo, ključna je i kravata pravile dužine. Ne smije biti previše dugačka niti previše kratka, a prema mišljenju modnih stručnjaka, idealna kravata neće preći liniju muškarčeva remena nego će minimalno doticati kopču. Nakon 30. godine muškarac jednostavno mora znati odabrati pravu kravatu.

 

 

Izvor: Nezavosne novine