Različite situacije zahtijevaju različit stil oblačenja, čak i kad se radi o naizgled istoj odjeći, kao odijelu s kravatom. Ovo su neke od ideja kako kombinovati odijelo, košulju i kravatu i u kojim situacijama.

Klasičan, jednostavan i profesionalan stil

Najsigurniji i najkonzervativniji način kombinovanja su klasične boje, tamno sivo odijelo i bijela košulja. Ovakva odjeća je dobra za prvi utisak, za razgovore za posao, odlaske na sud, konzervativne poslovne sastanke… Kravata koju izaberete za ovakvu kombinaciju treba dodati boju, ali i kontrast, no istovremeno ne bi trebala biti previše upečatljiva. Najbolji izbor bi bile nijanse tamnocrvene i tamnoplave, a uzorak pruge. S ovakvim izborom odjeće nećete djelovati moderno, ali hoćete pouzdano, profesionalno i klasično.

Prugasta kravata na košulji s prugama

Prugasta košulja u kombinaciji s kravatom na pruge je nešto manje idealna za prvi utisak. Ovakva kombinacija je manje formalna, te stoga prikladna za one koji nose odijelo i kravatu svakodnevno. Kada imate ovakvu kombinaciju neka vam odijelo bude jednobojno. Pruge na košulji bi trebale biti tanje od onih na kravati.
Najpopularnije boje u ovakvim kombinacijama na košulji i kravati su bijela i plava, siva i bijela, bež i bijela, te ružičasta i bijela.

Kravate u boji

Razbijanje monotonije u poslovnoj odjeći je potpuno svakodnevna stvar i nema u tome ništa neobično. Boje birajte prema raspoloženju, ali i prema tome koja vam pristaje. Za one sklone klasičnim kombinacijama dobar izbor će biti u istoj boji kravata i košulja koje se razlikuju samo u nijansama, kravata bi trebala biti tamnija od boje košulje. Česte kombinacije su u plavoj boji, dok se mnoge druge boje prilagođavaju godišnjem dobu te se za jesen preporučuju kravate u sljedećim bojama: zagasito narandžasta, tamno zelena, tamno plava, a dok su za proljeće prikladnije ružičasta, svijetlo plava, svijetlo zelena, žuta. Kravata u boji je dobar izbor za klasičan i profesionalan izgled koji nije monoton.

 

Odijelo od grublje tkanine ili sa uzorkom

Ovakva odijela su obično rezervisana za zrelije muškarce kojima je odijelo stil života. Ovo je jedna više casual kombinacija.

Ružičasta košulja

Svijetle ružičaste nijanse kako košulja tako i kravata su već neko vrijeme jako popularne. One pokazuju da pratite modu. Previše ovakvih boja (u koju spadaju i koralna, ljubičasta…) često se percipira kao samodopadno i arogantno. Kombinacijom ružičaste kravate i košulje možda ćete biti moderni, ali to nije najbolji izbor za razgovore za posao i prvi utisak. Ovakve boje je bolje kombinovati s neutralnijim poput plave ili sive kako bi se ublažio utisak. Kombinacijom poput ove svijetlo ružičasto i plavo postižete sklad konzervativnog i modernog.

 

Izvor: m-stil