Prvi sastanak je veoma bitan, jer na njemu osoba sa kojom se viđate stiče prvi utisak o tome kako izgleda zabavljati se sa vama. Zato je veoma bitno da se lepo pokažete prilikom prvog susreta. Evo 5 stvari koji su presudne za ostavljanje dobrog utiska na prvom sastanku.

KAKO DA SE OBUČETE

Svako ima sopstveni ukus i stil, to stoji, ali se većina ljudi ne oblači prikladno za prvi sastanak. Morate biti obučeni neformalno. Neformalnim oblačenjem izgledaćete prirodnije i opuštenije vašem partneru i istaći ćete svoju ličnost bolje nego uniformisanošću.

Ne oblačite skupo odelo ili skupu haljinu na prvom sastanku, jer to može uništiti trenutak i učiniti da se vaš partner oseća nelagodno.

Tako će vaš partner steći utisak da ste previše ozbiljni, a to sigurno niste želeli da postignete. Treba da budete opušteni i zabavni.

LOKACIJA

Nemojte da idete na neko ozbiljno mesto. Treba da budete kreativni i originalni. Nikako nemojte da idete na večeru ili da gledate film, osim ako ćete taj film gledati u vašem stanu ili sami spremiti večeru.

To je mnogo bolje nego kliše-izlazak u restoran ili bioskop. I kliše bi upalio, ali nije ništa novo, a vi ne treba da radite što i svi ostali, nego da budete originalni i osvojite osobu sa kojom ste izašli. Uradite nešto što ne znate da je iko radio.

RAZGOVOR

Ovo je najvažniji deo sastanka. Nije toliko ni bitno gde ćete ići ako među vama postoji hemija i ako razgovor lepo teče. Upravo je nemogućnost da razgovarate sa partnerom najveći minus odlaska u bioskop na prvom sastanku.

Razgovorom treba da izgradite privlačnost, hemiju i privrženost.

Ako imate problema sa vođenjem razgovora, pokušajte ove trikove:

– Prebacite svi pažnju na sagovornika. Svi vole da pričaju o sebi, hteli oni to da priznaju ili ne. Ako vam postavi pitanje, odgovorite na njega i postavite mu isto to pitanje, ali nikako nemojte dopustiti da vaši odgovori na partnerova pitanja budu kratki pre nego što mu uzvratite pitanjem. Treba da izbegnete ‚‚intervjue” – drugim rečima, nemojte vi biti jedina osoba koja postavlja pitanja. Budite opušteni, smešite se i gestikulirajte dok govorite, jer je to psihološki trik koji vašem razgovoru daje posebnu draž.

– Koristite ‚‚imenica-pristup” kada tražite nešto o čemu biste pričali. Evo kako on funkcioniše: pitali ste ga, recimo, o tome koju školu ili koji fakultet je završio ili planira da završi i dobijate odgovor ovog tipa: ‚‚Voleo bih da budem nastavnik. Moj tata je bio nastavnik, moja baka je bila nastavnica, pa je to nekako postala tradicija u mojoj porodici, a ja i inače volim decu.”

Ako izdvojite izgovorene imenice (nastavnik, tata, baka, porodica, deca), već imate nekoliko tema  o kojima možete razgovarati dalje. Svaka imenica je potencijalna tema za razgovor. Na ovo mu vi možete odgovoriti: ‚‚To je baš lepo. Samo što to zanimanje povlači sa sobom mnogo odgovornosti. Gde planiraš da studiraš?” ili ‚‚Lepo je kad se održava porodična tradicija, a još lepše je što to ne radiš samo zato što je postalo tradicija, nego zato što to zaista voliš. Pretpostavljam da si veoma blizak sa svojom porodicom?” Primećujete u oba odgovora prvo komentar, pa tek onda pitanje – na taj način izbeći ćete ‚‚intervjuisanje”. Ako ovo praktikujete, možete biti sigurni da ni u jednom trenutku neće biti one dobro poznate neprijatne tišine.

KO PLAĆA?

Najbolje je da se držite dobrog starog običaja i da pustite muškaraca da plati. U današnje vreme ustalio se običaj da plaća onaj ko je zvao onog drugog da se vide.

Ako ste žensko, obavezno ponudite da platite vi. Muškarci ne vole kada očekujete da vam bude plaćeno, pa je dovoljno da samo predložite da vi platite, a muškarac će svakako na kraju platiti, samo što će imati bolje mišljenje o vama. Ako nastavite da se viđate nakon prvog sastanka, ponekad se izborite sa njim i platite vi, ali u većini slučajeva dopustite njemu da to uradi.

RASTAJANJE

Treba li da se poljubite? Da se zagrlite? Sve zavisi od hemije i bliskosti koju ste ostvarili tokom sastanka. Ako osećate povezanost i ako ste tokom celog sastanka flertovali i dodirivali se, onda je poljubac prirodan razvoj situacije. Ako niste sigurni treba li da načinite prvi korak i da krenete prvi da poljubite partnera, onda nemojte.

Umesto toga, poljubite ga u obraz.

Poljubac u obraz je već pola puta da poljupca usnama i ruši još jednu barijeru, dok grljenjem nećete postići apsolutno ništa.

 

Izvor: Blic.rs