Automobil se često oglašava neobičnim šumovima – kao da vas želi upozoriti na nepravilnost u radu ili kvar nekog sklopa.

Važno je po šumu prepoznati kvar, jer ako se on otkrije u početnoj fazi trošak u pravilu nije velik.

Šta znače karakteristični zvukovi?

• Zviždanje u ‘leru’ ukazuje na oštećenje klinastog remena. Oštećeni remen je najbolje odmah promijeniti, jer vam njegovo pucanje može prouzrokovati ozbiljan kvar motora.

• Ako je zvuk dubljih tonova te se pojačava se s povećanjem broja obrtaja, radi se o potrošenom ležaju alternatora ili vodene pumpe. Bitno je odmah obaviti popravak, jer se može oštetiti osovina i rotor, a vodena pumpa može i trenutno otkazati, te prouzkovati veliku štetu.

• Ako u vožnji čujete lupanje ili struganje koje se mijenja s brzinom vožnje i zakretanjem upravljača, a prestaje kad se automobil zaustavi, radi se o ležaju prednjih točkova. Istrošeni se ležajevi trebaju odmah izmijeniti, jer njihova zračnost povećava dinamičko opterećenje trapa može oštetiti spone.

• Ako se pri puštanju papučice kvačila automobil počne tresti, kao da će se sve raspasti, uzrok je u neravnomjerno potrošenim lamelama, potisnoj ploči ili tarnoj površini zamajaca. Ne odugovlačite s popravkom, jer će se troškovi znatno povećati.

• Pucketanje kod skretanja ukazuje na oštećenje homokinetičkog zgloba. On najčešće strada zbog nepravovremene izmjene oštećene mandžete, koja zadržava mazivo i sprečava onečišćenja kliznih površina s kuglicama.

• Ako pri kočenju začujete metalno struganje, odmah provjerite istrošenost kočionih obloga te ih po potrebi izmijenite. Nemojte odugovlačiti ni trenutka, jer se može uništiti disk, a kod nekih automobila (Zastava ili starijih Fiata) istrošena disk-pločica može ispasti iz ležišta uz nesagledive posljedice

• Pucanje i detonacije iz auspuha ukazuju na probleme s paljenjem. Provjerite stanje na svjećicama te ih po potrebi izmijenite. Uzrok može biti i u nepodešenom uglu pretpaljenja, a ponekad se sve dešava zbog izgorjelog kondenzatora.

• Ako u praznom hodu vaš motor pojačano metalno lupa, a ima ugrađeni fazni lanac za pogon bregastih osovina, problem je u njemu (istrošenosti ili istegnuću). U blažim slučajevima dovoljno je izmijeniti lanac, a u težem treba izmijeniti cijeli set, s lančanicima.

• Zvuk “tak-tak-tak…” ukazuje na poremećen zazor ventila, a on se, zavisno o konstrukciji motora, podešava šarafima na podizačima ili umetanjem odgovarajućih podložaka.

• Kliktanje motora nastaje zbog neodgovarajućeg goriva, odnosno njegove preniske oktanske vrijednosti.

• Ako čujete lupanje kod prolaska preko neravnina, najvjerovatnije su otkazali kuglasti zglobovi, selen zglobovi ili amortizeri, koje uvijek treba mijenjati u paru (što se izmijeni na lijevoj strani treba i na desnoj, i obrnuto).

 

Izvor: Nezavine novine