SUV vozila su posljednjih godina su popularnija među kupcima.

Vlasnici ovih vozila, a naročito oni koji ranije nisu vozili SUV, moraju biti vrlo pažljivi pri izboru odgovarajućih pneumatika, upozoravaju stručnjaci kompanije Goodyear.

Namjenski razvijeni pneumatici sa oznakom SUV su na prvi pogled vrlo slični pneumaticima za uobičajene putničke automobile, ali se od njih razlikuju po jednoj važnoj karakteristici – imaju veću nosivost.

SUV vozila, u poređenju sa klasičnim putničkim automobilima, imaju visoko težište i veću masu, pa tako i čvršće amortizere. Zato vozači moraju još pažljivije da pristupe izboru pneumatika, koji moraju biti prilagođeni većim opterećenjima.

Pneumatici za SUV, za razliku od uobičajenih, imaju čvršću konstrukciju, a posebno su prilagođeni gumena smjesa i oblik dezena gazećeg sloja.

Za svoje sportsko terensko vozilo uvijek izaberite pneumatike sa oznakom SUV, i obratite pažnju na pravilne dimenzije i indeks brzine, a pazite i na dovoljno veliku nosivost, u skladu sa homologacijom, savjetuju stručnjaci.

Pri izboru nikako ne zanemarite ulogu kvaliteta pneumatika. Na kraju krajeva, oni su jedina dodirna tačka vozila sa podlogom i kao takvi važan faktor bezbjednosti u saobraćaju.

Za SUV vozila se preporučuju pneumatici najvišeg kvaliteta.

Pažljivo sa zimskim gumama

Zahtjevni zimski uslovi sa niskim temperaturama i često klizava, ponekad i snježna ili zaleđena podloga, zahtijevaju veću pažnju pri izboru odgovarajućih pneumatika.

Važno je da na vašem SUV vozilu nikada zimi ne upotrebljavajte ljetnje terenske ili poluterenske pneumatike, jer oni, uprkos grubom profilu, ne posjeduju ključne karakteristike zimskih guma.

Zimske pneumatike odlikuje mekša mješavina gumene smješe koja po mrazu bolje prijanja, kao i dodatne lamele u blokovima gazeće površine, čime se obezbjeđuje pouzdano prijanjanje u snijegu.

 

 

 

Izvor: Nezavisne novine