Snijeg, so i led su vrlo štetni po vaš automobil i mogu ga ozbiljno ugroziti. Zbog toga se na vrijeme morate pripremiti za niske temperature i na borbu sa ledom i snijegom. Mi smo odlučili da vam pomognemo i da vam damo par savjeta.

 

 

 

1. Tečnost za stakla

Najšeća greška koju veliki broj vozača pravi jeste zamijena tečnosti za pranje stakla. Preko ljeta se koriste tečnosti koje nisu tolerantne na niske temperature. Zato ako na vrijeme ne promenite tečnost, ona se može zalediti i vi nećete moći da čistite vaše staklo sve dok temperatura ne bude preko 0. Zbog toga kupite tečnost za stakla koja može da izdrži niske temperature i zamijenite je u svom automobilu.

2. Antifriz

Ovo je još jedan veoma važna stvar na koju morate obratiti pažnju. Ako se u vašem automobilu nalazi samo destilovana voda, nju morate zamijeniti antifrizom. To možete uraditi u bilo kom auto servisu i to po vrlo niskoj cjeni. Ako se u vašem automobilu nalazi antifriz, onda morate provjeriti koje temperature on može da izdrži. U svim radnjama autoopreme možete kupiti tester koji će vam pokazati koliko je jak vaš antifriz.

3. Gume

Za motorna vozila do osam sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 tona potrebni su gume sa zimskim profilom na svim točkovima s minimalnom dubinom gazećeg sloja od 4 mm ili gume s ljetnim profilom sa dubinom gazećeg sloja od minimalno 4 mm, ali uz posjedovanje odgovarajućih lanaca za postavljanje na pogonske točkove u slučaju zimskih uvjeta.

4. Oprema za skidanje leda i snijega

U vašem gepeku morate imati opremu za skidanje leda i snijega. Nikad se ne zna kada će snijeg pasti i koja će količina biti u pitanju. Zbog toga uvijek morate biti spremni. Grebaljke za led će vam pomoći da očistite stakla, a potrudite se da u gepeku imate i malu lopaticu kojom ćete otkopati automobil iz snijega, ako su padavine bile obilne. Takođe, tečnost za odmrzavanje brava je takođe od velike koristi.

5. Zaštita karoserije

So, led i niske temperature ozbiljno utiču na boju i karoseriju vašeg automobila. Zbog toga se često dešava da neki autombili zarđaju, jer ih so nadgriza, a led dovodi do pucanja boje. Odvedite vaš automobil u prvu perionicu i tražite da vam automobil voskiraju. To će stvoriti zaštitni sloj koji će štiti vaš auto i sprečiti da se ošteti.

6. Zaštita goriva (dizel)

Oni koji imaju benzince mogu mirno da spavaju, jer se benzin veoma teško ledi, međutim dizel motori su nešto drugo. Vrlo često se dešava da se dizel motori zalede tokom zime, jer se gorivo previše stvrdne. Zbog toga potražite odgovarajuće aditive koje ćete dodati u gorivo i koji će sprečiti njegovo smrzavanje.

Izvor: muskimagazin.rs