Audi je predstavio novu generaciju konkurenta Mercedesu A klase i BMW-u Serije 1.

Njemački proizvođač je novi Audi A3 Sportback predstavio online, s obzirom na to da je ženevski auto-salon otkazan zbog opasnosti od virusa korona.

Četvrta generacija ovog premijum kompaktnog hečbeka postavljena je na Volkswagenovu modlularnu MQB mehaničku platformu, a automobil ima dinamičniji izgled u odnosu na prethodnika.

Sportback će ubuduće biti jedina hečbek opcija karoserije, s obzirom na to da se model sa troja vrata više neće proizvoditi zbog smanjenog interesovanja kupaca.

Novi Audi A3 ima naglašenije sportske proporcije i obrise, a tome doprinosi i povećanje dimenzija. U poređenju s odlazećom trećom generacijom, automobil je duži za tri cm – ukupna dužina iznosi 4,34 m, a takođe je i nešto širi (1,82 m).

Međuosovinsko rastojanje se nije mijenjalo i iznosi 2,64 m.

Inženjeri Audija unapredili su i aerodinamiku vozila, pa koeficijent otpora vazduha sada iznosi 0,28.

Zapremina prtljažnika je 380 litara, a može se povećati na maksimalnih 1.200 l obaranjem naslona zadnjih sjedišta.

Bazični model opremljen je točkovima prečnika 16 inča, dok će skuplje varijante imati alu-felge promjera i do 19 inča.

Uz pomoć opcionog sistema adaptivnog oslanjanja, Audi A3 Sportback može da se spusti bliže asfaltu za 10 mm, a specijalno sportsko ogibljenje smanjuje odstojanje od tla za 15 mm.

S obzirom na Audijevu filozofiju “evolutivnog” dizajna spoljašnjosti, znatno veće stilske promjene prisutne su unutra nego spolja.

Enterijer vozila je dosta izmijenjen u poređenju sa prethodnim Audijem A3. Tu su prije svega dva nova digitalna ekrana.

Centralno postavljeni 10,1-inčni displej multimedijalnog sistema lijepo je uklopljen u komandnu tablu, a kao i čitava središnja konzola blago je orijentisan prema vozaču, što dodatno poboljšava ergonomske karakteristike automobila.

Drugi ekran se nalazi ispred vozača i služi kao instrument tabla. Dostupan je u dvije dimenzije, manjoj dijagonale 10,25 inča i većoj od 12,3 inča.

Novi A3 nema “touchscreen” dispej za klima-uređaj, kao noviji i veći Audi modeli, već su zadržane klasične fizičke komande.

Dizajneri enterijera Audija A3 promijenili su i oblik i položaj ventilacionih otvora, pa su oni sada postavljeni asimetrično – kod vozača su smješteni na vrh komandne table, a kod suvozača nešto niže.

Motorizacija je očekivana kada je riječ o vozilima VW grupacije koja koriste MQB mehaniku. Bazičnu benzinsku verziju pokreće trocilindarski 1.0-litarski turbo motor sa 110 KS.

Turbopunjeni benzinac zapremine 1,5 litara dostupan je u standardnoj i opciji sa “blagim” hibridnim pogonom, a u oba varijante raspolaže sa 150 konjskih snaga.

Oni koji se odluče za dizel, mogu da računaju na 2.0 TDI u verzijama sa 116 KS i 150 KS.

Snaga se na točkove prenosi putem šestobrzinskog manuelnog ili sedmostepenog automatizovanog mjenjača sa duplim kvačilom.

U početku, kupcima će biti dostupan samo A3 sa prednjim pogonom, dok će se quattro verzije pojaviti nešto kasnije. Uskoro treba očekivati i sportski orijentisani Audi S3, a nakon njega i RS3 sa 2,5-litarskim petocilindrašem sa oko 400 “konja”.

Izvor: Nezavisne novine, b92.net