Privredna komora RS uputila je Institutu za javno zdravstvo RS Inicijativu za preciznije definisanje Zaključka o izmjenama i dopunama Zaključka o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane korona virusom (kovid–19) u Srpskoj.

Kako kažu u ovoj komori, Zaključkom je propisano da se, s ciljem prevencije širenja korona virusa i kovid–19 bolesti na teritoriji RS i zaštite i spasavanje stanovništva, do 3. avgusta 2020. godine zabrane sva javna okupljanja u grupama većim od 50 osoba.

– Neprihvatljivo je da se u hotelima i restoranima koji raspolažu značajnim vanjskim i fizički odvojenim unutrašnjim prostorima ograničava broj prisutnih gostiju na 50, te da se isto smatra javnim okupljanjem, s obzirom na to da ovakvi kapaciteti zbog svoje veličine mogu da prime neuporedivo veći broj gostiju od broja regulisanog Zaključkom, a sve uz doslovno pridržavanje svih ostalih propisanih mjera – fizička distanca između gostiju, nošenje maski i slično. Predlažemo da se sigurnost gostiju obezbijedi propisivanjem broja prisutnih prema kvadraturi prostora. Na ovaj način predlažemo da se i u velikim dvoranama ili salama koje imaju uslove za to, omogući održavanje privrednih sastanaka, seminara, konferencija i slično – saopštili su iz Privredne komore RS.

Upućivanje ove inicijative jedan je od zaključaka sastanka predstavnika hotela i pružaoca usluga smještaja i posluživanja hrane i pića u Republici Srpskoj, koji je održan prošle sedmice u Privrednoj komori RS.

 

 

 

 

Izvor: BN