Prema službenim podacima u Dubrovniku je na hiljade radnika ostalo bez posla, posebno sezonski radnici iz stranih zemalja i drugih dijelova Hrvatske.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) ispostava Dubrovnik 30. juna ove godine bila je evidentirana 2861 nezaposlena osoba. U istom razdoblju lani nezaposlenih je bilo 1007 osoba. Znači kriza još nije ni počela, a na Zavodu imamo već 1854 osobe koje su ostale bez posla.

No to je samo dio priče o osobama koje su ostale bez radnog odnosa. Naime, brojni sezonci kako iz okolnih zemalja, tako i ostatka Hrvatske ove godine neće raditi u Dubrovniku, a njih HZZ ispostave Dubrovnik ne vodi kao nezaposlene. Prema tome valja pogledati podatke o izdatim radnim dozvolama za strance. PU dubrovačko-neretvanska od 1. januara do 2. jula ove godine izdala je 1814 dozvola za boravak i rad stranim državljanima. Prošle godine u istom periodu izdali su 3677 dozvola, što znači da je ove godine izdato gotovo dvije hiljade dozvola manje.

Najviše dozvola izdato je za radnike u gradjevinarstvu, jer brojni projekti uprkos krizi s korona virusom i dalje traju. Najviše stranih radnika, prema statistikama policije, dolazi iz Bosne i Hercegovine, potom Sjeverne Makedonije, Kosova i Srbije.

Sezonci ne trebaju hotelima

Što se tiče zaposlenih u dubrovačkim hotelima i tamo su brojni sezonci, kako domaći, tako i strani ostali bez posla. Iz Jadranskih luksuznih hotela poslali su nam podatke o broju radnikaove i prošle godine.

– Jadranski luksuzni hoteli d.d. (JLH) trenutno imaju 732 zaposlenih (stanje na dan 1.srpnja 2020.), od kojih je 65 sezonskih radnika. Na isti dan 2019. g u JLH je bilo zaposleno 1178 radnika. Dio zaposlenih djelatnika s dubrovačkog područja ostao je jednak broju radnika kao i prethodne godine, a razliku od prethodne godine čine u najvećoj mjeri radnici iz ostalih područja Hrvatske. Otpuštanja radnika uslijed okolnosti uzrokovanih virusnom pandemijom u JLH nije bilo, ali je smanjen broj zaposlenih od početka pandemije radi odlaska u mirovinu te temeljem sporazumnog raskida ugovora, a radi se o ukupno 13 djelatnika – kazali su nam iz ove hotelske grupacije.

Drugim riječima u njihovim je hotelima ove godine u odnosu na prošlu bez posla ostalo čak 446 sezonaca. U Valamaru je također smanjena potreba za radnicima, posebno sezonskim djelatnicima, pa su oni djelu svojih zaposlenih ponudili da rade na sjeveru Jadrana gdje je sezona ipak bolja nego u Dubrovniku koji ovisi o letovima kojih ima na kapaljku.

Premještanje na sjever

– S ponovnim pokretanjem poslovanja i otvaranjem objekata Valamar Riviera je u prvom redu vratila na rad radnike iz operacija koji su već bili u radnom odnosu, a zatim je tijekom lipnja započela sa zapošljavanjem stalnih sezonaca i sezonaca s iskustvom rada u Valamaru. S obzirom da je u Dubrovniku za sada od nedavno otvoren samo Valamar Collection Dubrovnik President Hotel, dio Valamarovih radnici iz operacija i tehničkog sektora te hortikulture iz destinacije Dubrovnik dobio je mogućnost povratka na posao u drugim Valamarovim destinacijama te već rade u otvorenim objektima u Poreču i na Krku. Isto tako, stalnim sezoncima i dugogodišnjim sezonskim djelatnicima destinacije Dubrovnik ponuđena je mogućnost rada u sjevernim destinacijama – kazali su nam iz Valamara.

Kako vidimo iz gore navedenih podataka u Dubrovniku je na hiljade ljudi ostalo bez posla. Taj bi se broj mogao samo povećavati u sljedećim mjesecima posebno u jesen. Jedan ugostitelj s kojim smo pričali, a koji je želio ostati anoniman, rekao nam je svoje planove.

-U četvrtom mjesecu mislio sam da će nešto posla biti u petom. U petom sam mislio da će sezona krenuti u šestom, a u šestom da će se zakotrljati u sedmom. Stigao je jul, a sve skupa je jako tužno. Grad je prazan kao i ugostiteljski objekti. Nijedan moj radnik nije dobio otkaz, jer se stalno nadam da će biti nešto posla i da će krenuti letovi. Ako u drugoj polovini jula, avgustu i septembru bude situacija kao sada bit će to katastrofa. Naravno da ću u oktobrupodvući crtu i vidjeti gdje sam. Ako i do tad ne bude posla, morat ću podijeliti otkaze. Može nas jedino malo pogurati avgust i septembar, svi s nevjericom isčekujemo avione – kaže ovaj ugostitelj.

Ako se ostatak sezone bitno ne popravi u odnosu na jun i početak jula čeka nas crna jesen i još depresivnija zima. Brojni radnici dobit će otkaze, a nitko se ne usudi ni pomisliti što će biti ako i sljedeća sezona podbaci.

-Da se mene pita odmah bih potpisao da sljedeća sezona bude na 40 posto u odnosu na 2019. godinu – zaključuje ovaj ugostitelj.

 

 

 

Izvor: Dubrovačkidnevnik