U okviru projekta „Poboljšanje životnih uslova na selu“ predstavnici Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) i Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, održali su danas sastanak sa predstavnicima Udruženja pčelara i Udruženjem žena „Hercegovka“ iz Nevesinja.

Stručni konsultant u jedinici za koordinaciju projekata Igor Tomašević rekao je da su u okviru ovog projekta Udruženju žena „Hercegovka“ odobrena novčana sredstva od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za otvaranje sušare za ljekovito bilje u Nevesinju.

On je naglasio da će Jedinica za koordinaciju projekata pružiti svaku vrstu pomoći prilikom realizacije ovog projekta kroz stručne savjete, obuke i edukacije.

Izvršna direktorica Udruženja „Hercegovka“ Aleksandra Kravić potvrdila je da će Opština Nevesinje biti sufinansijer sa 20% učešća i da će obezbjediti prostor za postavljanje sušare.

Cilj ovoga projekta je podsticanje žena iz ruralnih područja za plantažni uzgoj ljekovitog bilja i njihovo ekonomsko osnaživanje – rekla je Kravić i dodala da Udruženje planira da pokrene otkup, sušenje, pakovanje i plasman ljekovitog bilja.

Kreditna sredstva Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za realizaciju projekta „Poboljšanje životnih uslova na selu“ obezbjedio je IFAD. Ovaj projekat se provodi od 2009. godine, a završava se 2015.

Cilj projekta je poboljšanje životnih uslova na selu, posebno prihoda i zaposlenosti seoskog stanovništva.

Izvor: Radio Nevesinje