Hercegovka Smilja Bajčetić (86) poslije 1999. godine ostala je jedina Srpkinja u selu Donja Plešina, u opštini Uroševac, na Kosovu i Metohiji.

Kako piše srpski Telegraf, iako je od tada pa sve do danas trpila razne torture, pljačkanja, vrijeđanja od strane Albanaca, to je nije spriječilo da ostane na svojoj očevini.

Kada je 9. juna potpisan Kumanovski sporazum o povlačenju srpske vojske i tehnike sa Kosova i Metohije, baku Smilju niko nije obavjestio, a kako ona kaže, čak i da joj je neko rekao da se to dogodilo, ona nebi  otišla iako je ostala sama u selu.

Smilja može da ode da živi u Beogradu ali ne želi, jer ne može, pošto ne bi imala mira.

Od Albanaca je pretrpjela i psovke, prijetnje, krađu imovine, a 2008. godine ju je čak i pretukao jedan komšija koji joj je oteo 1000 evra koje je dobila za obnovu kuće.

Ni to im nije bilo dovoljno pa su joj i telefon zloupotrebili, pa je morala da otkaže ugovor zbog visokog računa.

Baka Smilja živi od 45 evra, odnosno od oko 5.340 dinara. Vojnici stranih misija na Kosovu i Metohiji su joj davali hranu, a obilazi je doktorka Slavica Čanković. Smilja živi za taj dan kad joj ona dođe u posetu, prenosi Telegraf.

Baki Smilji je 2010. godine cijeli ansambl Narodnog pozorišta u Prištini odigrao predstavu samo za nju, jer su obilazili sva srpska sela i gradove na Kosovu i Metohiji, a selo u kome živi ova baka ima samo jednog srpskog žitelja, nju. Glumci su tad izjavili da su doživjeli sami smisao svog poziva igrajući za osmeh ove srpske starice.

Ova hrabra baka kaže da je od skora albanska deca više ne psuju i da nema nikog sa kim bi mogla da razgovara. Namirnice kupuje u prodavnici koju drže Albanci, ali ih traži na srpskom jeziku, a oni je usluže. Zemlju je dala dvojici Albanaca da je rade, da ne bi zarasla u trnje.

Ovih dana baka Smilja Bajčetić nalazi se u bolnici u Gračanici zbog manje hirurške intervencije na nozi. Posle otpusta iz bolnice vraća se kući i zemlji u svoj Uroševac.

 

Izvor: telegraf.rs ; Foto: Ilustracija