Projekat “Hercegovina Promo” stvaran je tokom prethodne dvije godine. Od ideje do izrade portala na kome čitate ove redove prošlo je prvih pola godine, u kojima su razmatrane opcije i skupljana nova saznanja o tome kako jedan akademski rad pretvoriti u internet prezentaciju geografskih i kulturno-istorijskih zanimljivosti Istočne Hercegovine. Početkom septembra 2012. godine nastao je portal sa tendencijom da se vremenom razvija u medij koji će, osim predstavljanja pomenutih znamenitosti hercegovačkog kraja, donijeti i čitaocima iz Hercegovine, ali i svima vama koji nas pratite a niste iz Hercegovine, jedan osvježavajući i pozitivan pristup stvarnosti oko nas.

Žrtvujući publiku željnu senzacija, tenzije i šunda portal se razvijao u pravcu koji je bio očekivan, dok je istovremeno cijeli projekat bio sklonjen od očiju šire javnosti i predstavljao je nepoznanicu prosječnom korisniku interneta. Imajući u vidu dug proces razvoja i periode stagnacije, jer je cijeli projekat bio oslonjen na entuzijazam jednog čovjeka, pojedine ideje koje su plasirane posredstvom portala bile su iskorištavane na drugim sličnim medijima. Ali kako je ideja uvijek orginalno vlasništvo izumitelja, i kopija nikada nije orginal, tako i ovi plagijati nisu uspjeli da poremete stabilnost projekta.

Krajem prošle godine portal “Hercegovina Promo” pojačava svoje aktivnosti i formira se tim mladih ljudi koji žele da mjenjaju sredinu u kojoj žive, ali i da na najbolji mogući način tu istu sredinu predstave publici van nje. Krenuo je i servis dnevnih informacija, koji je i dalje lišen besmislenih i negativnih informacija. Danas “Hercegovina Promo” tim čine četiri mlade i ambiciozne osobe željne dokazivanja na polju razvoja medija u Hercegovini sa jasnom vizijom : “Učiniti sredinu u kojoj živimo kvalitetnijim mjestom za život”. Bez podrške bilo koje zvanične institucije, nošeni ličnim entuzijazmom, ova mala ekipa je danas, nekoliko mjeseci poslije okupljanja prerasla u respektabilan tim koji izgrađuje jedan multi-medijalni projekat koji će, uvjereni smo, rezultirati značajnim promjenama medijima u Istočnoj Hercegovini. Ozvaničivši svoj rad u Udruženju građana ili Nevladinoj organizaciji istovjetnog naziva, portal ” Hercegovina Promo ” nastavlja da radi započeto dodajući projektu i razvoj mreže “city light” oglašavanja, a u fazi realizacije je projekat “toilette advertising”-a sve sa željom da se sada privrednicima i poslovnim ljudima iz Hercegovine omogući moderan i pristupačan način da predstave svoje ideje, te tako bar na regionalnom tržištu postanu konkurentni monopolskim i multinacionalnim kompanijama koje izdvajaju značajna sredstva za ovaj vid marketinga. I ovi projekti su finansirani bez pomoći domaćih ili međunarodnih organizacija, čista domaća ideja i entuzijazam. Naš portal je trenutno u fazi izrade “Poslovnog adresara Hercegovine”, internet prezentacije koja je zamišljena da na jednom mjestu predstavi, sa osnovnim informacijama, sve privredne subjekte regije…

Paralelno sa ovim raste broj posjeta portalu što nas dovodi u sami vrh internet medija u Istočnoj Hercegovini, te se nameće potreba za osvježavanjem i unaprijeđenjem sadržaja portala. Od vikenda koji je pred nama na stranicama “Hercegovina Promo” portala imaćete priliku da čitate tekstove jednog od najinspirativnijih trebinjskih kolumnista, koji je svoj dar dokazao samostalno na društvenoj mreži facebook. Uz to, multinacionalna kompanija za proizvodnju i prodaju kozmetike “AVON” od nedjelje na našem portalu kreće sa nizom nagradnih igara, koje bi trebalo da budu prisutne na našim stranicama tokom cijele ove godine. Svakih 21 dan vrijedan fond nagrada ove kompanije biće podjeljen našim čitaocima.

Zbog svega ovoga pozivamo sve Vas da i dalje ostanenete sa nama. Pred nama je mnogo zanimljivih druženja i veliki broj ideja koje ćemo realizovati u narednom periodu.

Jer jednostavno, mi jesmo “ljepša strana Hercegovine”.

 

Hercegovina Promo, 21. februar 2014.