Hercegovina je jutros osvanula u debelom minusu. U Gacku i Kalinoviku živa u termometru zaustavila se na 17 podeoku ispod nule što je jutros najhladnije u BiH.

U Nevesinju je u 7 časova izmjereno -12 stepeni. Temperature u ostalim mjestima Hercegovine: – 14 Čemerno, -6 Bileća, – 1 Trebinje, 0 Mostar.

Visina snijega:

Čemerno 86 cm

Gacko  38 cm

Kalinovik  20 cm

Nevesinje  15 cm

Bileća  2 cm

Danas se u Hercegovini nakon vedrog jutra očekuje postepeno naoblačenje uz porast temperature. Već u ranim popodnevnim časovima u Nevesinju i Gacku se očekuje snijeg, a u Bileći i Trebinju kiša. Sutra će biti i obilnijih padavina. Prema trenutnim prognostičkim modelima prestanak padavina možemo očekivati tek  11. februara.

Za razliku od ovogodišnjeg početka mjeseca prošlogodišnji februar bio je blag sa prosjećnom temperaturom od 5,2 stepena. Najhladnije jutro bilo je 4. februara, kada je u 7 časova izmjereno – 6 stepeni, ali se živa u termometru pela i do 15 podeoka iznad nule.

 

Šta kaže narodni meteorolog

 Februar je, inače, čudan mjesec pun vremenskih iznenađenja, čestih i naglih promjena i smjenjivanja hladnoće i toplote, kao i žestokih naleta zime.

Hercegovci nisu voljeli tople februare što potvrđuje izreke „Ako februar ne vije, onda mart oplakuje“, „Ako se u februaru mačka na krovu grije, u martu se uz peć svije“, „Što februar izmami, to mart opali“ i druge.

Narodni meteorolog je u februaru imao simbole i repere u svecima i praznicima. Sveta tri jerarha smatraju se zaštitnicima ljudi i životinja od „studenih i zlih vjetrova“. Po vjetrovima koji duvaju ovog dana, prognozira se kakvo će biti vrijeme tokom čitave godine.

Trifundan, između ostalog, zaštitnik je vinograda, jer on uništava sve insekte i bolesti koje napadaju vinovu lozu, a priželjkuje se da toga dana bude hladno. U Hercegovini narodni meteorolog više želi kišu, pa je nastala izreka „Trifundan vedro, biće suše, a padne li kiša, biće rodna godina.

Sretenje se u narodu tumači kao dan u kome se susreću zima i ljeto. Vjeruje se da na taj dan mečka izlazi iz svog brloga i pogleda da li ima sjenku. Ako je ima, onda se okreće i vraća u pećinu da odspava još šest nedjelja, koliko će zima trajati. Ako nema sjenke, odnosno ako je oblačno, onda odgega u šumu u potragu za hranom, što znači da je zima prošla.

 Izvor: Radio Nevesinje