Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA u saradnji s globalnim brendom Startup Weekend, organizovala je proteklog vikenda drugi po redu Startup Weekend Dubrovnik. Po prvi put se na ovakvom događaju, zahvaljujući Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća Grada Trebinja pojavila i grupa mladih iz Trebinja koji su se ravnopravno sa drugim učesnicima takmičili u razradama početnih poslovnih ideja.

WP_20140406_006
Sam događaj okupio je više desetina učesnika različitih profila i obrazovanja, što je i jedan od ciljeva ovakvih događaja u svijetu – okupiti ljude s komplementarnim vještinama i stvoriti ambijent saradnje koja je posebno važna u početnoj fazi razvoja svakog preduzetničkog poduhvata. Uz učesnike tu su bili i mentori za IT, marketing, brending, finansije te ekonomiju.

Učesnici su imali na raspolaganju 60 sekundi za prezentaciju svojih ideja, a nakon glasanja odabrano je 5 najboljih poslovnih ideja na kojima se radilo tokom vikenda. Slijedila je 48-satna groznica u kojoj su  timovi razvijali svoj poslovni plan koji su u nedjelju morali prezentovati pred sudijama u sastavu: Andrea Novaković, direktorica DURA-e;  prof.dr. Ivona Vrdoljak Raguž, načelnica Odjeljenja za ekonomiju Univerziteta u Dubrovniku; Mira Krneta rukovodilac područne kancelarije HBOR-a za Dalmaciju i Don Hudspet, rektor Univerziteta RIT.

Nakon nedjeljnih prezentacija proglašeni su najbolji timovi: trećeplasirani tim bio je  „PTV“ čija se preduzetnička ideja zasnivala na razvoju sistema personalne televizije, drugoplasirani tim sa idejom koja je stigla iz Trebinja činili su troje Trebinjaca i dvije Mostarke, s projektom mobilne turističke aplikacije koju planiraju razviti prvo na području Istočne Hercegovine, a pobjednički tim drugog Startup Weekeda Dubrovnik je domaći tim “PapArt”, koji je predstavio inovativni turistički proizvod u obliku razglednice napravljene od recikliranog papira s impregnisanim sjemenima raznog mediteranskog bilja i cvijeća.

WP_20140405_008

Smisao Startup Weekenda je sticanje potrebne edukacije kroz praksu i njena primjena u stvaranju proizvoda ili usluga. Upravo kroz praktično iskustvo učesnici su prepoznali faktore koji vode do uspjeha na tržištu.

Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Grada Trebinja učešćem i mobilizacijom lokalnih ideja i ambicija još jednom je dokazala da predano radi na uspostavljanju mostova saradnje sa eminentnim ustanovama u okruženju i konstantno radi na edukaciji i podsticaju preduzetništva, a Trebinje kao sredina se potvrdilo da ima kreativne mlade ljude koji svojim znanjem i idejama imaju šta da predstave i u širim okvirima od lokalnih.

WP_20140406_007

Tekst i foto: Hercegovina Promo