Jovo Radoš napisao je studiju o gangi, drugu o etno-melosu u našoj kulturi, jer je o bećarcu naučno prvi progovorio akademik Mladen Leskovac. Gangu, taj melos hercegovačkih brda i krša, Radoš je najprije opisao stihovima:

Najprije se zagrlimo/ iskrivimo vratove/ I upremo iz petih žila/ u utrobu zemlje/ A onda iz pradubine/ ponornice zahuče/ I iz njih šikne do neba/ strašna grlena jeka.

 

 

Ganga se pjeva u svim krajevima koji su nekada bili etnički prostor Stare Hercegovine ili su se graničili sa njim. Od Rogatice i Foče, preko Durmitora do Pljevalja, Čajniča, Prijepolja, pa do Era na Zlatiboru i krajnjeg zapada zapadne Hercegovine. Ali, može se čuti i u ravnici, Jaši Tomiću, Gajdobri, Novoj Crvenki, Sečnju, Sutjesci, Kleku, Ravnom Topolovcu i drugim mjestima gdje ima kolonista iz Hercegovine, gdje mladi čuvaju uspomenu na svoju “kamenu kolijevku”.

– Ganga je izvorni osobeni oblik hercegovačkog narodnog pjevanja bez muzičke pratnje. Ona je samosvojni izdanak Hercegovine i nepotrebno je i uzaludno tražiti njene korjene negdje drugdje – tvrdi profesor Radoš koji objašnjava i tehniku gange i etimologiju riječi. – Kad glavni pjevač započne pjesmu glasom snažnih grlenih vibracija i jasnih riječi, onda drugi glas najprije preuzima pjesmu, a potom zajedno sa ostalima prati glavnog pjevača sa gan-gan, gun-gun, e, o… Dakle, reč “ganga” je označila način pjevanja.

U čemu je ljepota i draž pjesme, koju prema svom priznanju voli da sluša i pjeva i on, dr Radoš objašnjava:

– Gangu je teško shvatiti “spolja”, ona se može pojmiti samo “iznutra”, putem tajanstvene metafizičke veze sa precima. U njoj se ispoljava neprikosnovena sloboda čiji je izraz dat u njenoj gromoglasnosti.

Iako istorija nije bila naklonjena zemlji Svetog Save i hercega Stefana, iako je ratovima, bunama, pregovorima, konferencijama, mnogo puta pregraničena i drobljena, na čitavom njenom prostoru i kod Srba i kod Hrvata ta pjesma je opstajala i bila jača od svih dioba.

PROMOCIJA U NOVOM SADU
Odlično opremljenu knjigu “Ganga” je izdala kuća “Logos” iz Bačke Palanke i Udruženje Srba iz Hercegovine u Novom Sadu. Knjiga sadrži više od 100 starih pjesama koje se pjevaju na skupovima, sijelima i u svatovima. Uslijediće promocija knjige u Hercegovini, Vojvodini i gdje god bude interesovanja.
Izvor: Večernje Novosti , Foto: Youtube
HP, septembar 2013.