DCIM103MEDIADJI_0493.JPG

Turoperatori i izdavaoci privatnog smještaja imaju rok do ponedjeljka, odnosno 1. marta da se prijave za dodjelu subvencija o realizaciji turističkih vaučera. Ove vaučete bi do 1. jula trebalo da iskoriste prosvjetni i medicinski radnici kod privatnih izdavalaca smještaja koji su ostvarili pravo na subvenciju.

 

Riječ je o vaučerima u iznosu od 200 eura, sa kojim bi prosvjetari ili medicinski radnici trebalo da dođu na ljetovanje/odmor.

Ova mjera Ministarstva ekonomskog razvoja kod nekih privatnih izdavalaca u Novom stvorila je konfuziju, s obzirom da, kako nam kažu, mnogi detalji još uvijek nijesu jasno precizirani i poznati.

Između ostalog, izdavaoci se pitaju ko će uopšte od medicinara ili prosvjetara uspjeti da dobije slobodne dane, s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju, da li će uspjeti da iskoriste odmor do 1. jula jer i školska godina traje do 10. juna ?

Izdavalaca privatnog smještaja kod kojih će medicinari i prosvjetari moći da ljetuju. Sa druge strane, moraju kako kažu biti „srećne ruke“ da bi neko od njih izabrao ljetovanje u Herceg Novom i baš kod nekog od prijavljenih. Takođe, nejasno je i da li medicinski i prosvjetni radnici odmor mogu koristiti isključivo u jednom smještaju ili postoji mogućnost da par dana budu u jednom gradu, par dana u nekom drugom?

Izdavaocima je za sada nejasno i gdje će, kada i kod koga moći da „naplate“ vaučere. Jer, kako nam pričaju, bilo je onih koji su mislili da će kao izdavaoci dobiti zapravo 200 eura u novcu.

Prijavljivanje za subvencije obavlja se posredstvom online prijava na sajtu Ministarstva ekonomskog razvoja, gdje su date smjernice o obavezama koje izdavaoci moraju da ispune da bi mogli aplicirati.

Sekretarka za turizam, ekonomski razvoj i preduzetništvo Suzana Memarović za Radio Jadran kaže da je u Herceg Novom u prosjeku oko 3 hiljade stalno registrovanih privatnih izdavalaca smještaja, ističući da tokom prošle godine većina izdavalaca nije ni produžavala dozvolu za izdavanje zbog epidemiološke situacije:

„Prošle godine smo imali jako slab odziv i ako bude nešto ove sezone, mislim da će u junu biti haos zbog zahtjeva, jer nakon tri godine produžavaju dozvolu. Upis u Centralni turistički registar je stalan, ali su kategorizaciju dužni da produžavaju nakon tri godine. Što će biti ove godine ne znam, jer ukoliko nemaju rješenje nemaju obavezu da plate porez“, objašnjava Memarović.

Generalna sekretarka za turizam, Ivana Đurović, kazala je za TV Vijesti da je siva ekonomija u turizmu čak do 70 odsto zastupljena u privatnom turističkom smještaju, te da se to posebno sada sagledava tokom prijave izdavalaca koji traže subvencije, odnosno realizaciju turistiučkih vaučera. Ona smatra da ne treba primjenjivati u ovom slučaju kaznenu politiku nego pojednostaviti birokratsko administrativnu procedure priliko registracije smještaja.

 

Ostaje da vidimo šta će to značiti u praksi, s obzirom da upravo u junu iz resornog Sekretarija Opštine Herceg Novi upozoravaju na mogući “haos” zbog zahtjeva stanodavaca za obnavljanje dozvola, koje traju tri godine.

 

Izvor: Radio Jadran