Opštine Budva,Tivat i Herceg Novi su “pod ključem“, a primjena novih epidemioloških mjera pogodila je, pored ostalih, poslovanje cvjećara.

Ministarstvo zdravlja je dozvolilo isporuku cvijeća, a zabranilo neposrednu prodaju, ispred ili u blizini objekta dok traju mjere.

Radio Jadran je pričao sa nekoliko od osam vlasnika cvjećara na području hercegnovske opštine, koji su ogorčeni zbog ovakve politike prema njima. Kako kažu, zapošljavaju preko 30 radnika, zadužili su se da bi nabavili cvijeće u susret zadušnicama, ali i 8. Martu kada obično najviše zarade tokom godine i nekako pokriju minus.

-Prvo su nam zabranili rad, a onda rekli da možemo raditi iza zaključanih vrata, te da mušterije ne mogu ući u radnju. Juče smo svi otišli po robu, a sinoć je komunalna policija sa interventnom došla da nas zatvara i upozori da smijemo raditi samo iza zatvorenih vrata – priča jedna vlasnica cvjećare iz Igala.

Ostali potvrđuju da su se puno zadužili da bi uzeli robu, koja je vrlo delikatna i osjetljiva za održavanje. Mnogi će biti prinuđeni da je bace. Naglašavaju da nisu dobili nikakvu pomoć države, jer su registrovani pod šifrom istom kao apoteke. Niko, tvrde, nije dobio subvencije.

Sada iako su pribavili svu dokumentaciju za rad, rješenja fitosanitarne inspkcije kod resornog Minsitarstva i platili 100 eura, situacija se drastično mijenja. Oni ne mogu, a Cvjetni centar i Kalia mogu da rade, iako imaju istu robu, što je nelogično.

Takođe, ni poslije više pokušaja iz lokalne uprave, kako nam kažu cvjećari, neće da im daju nikakvo rješenje da mogu poslovati.

Zato razmišljaju da se zaposleni iz hercegnovskih cvejćara okupe da bi skrenuli pažnju javnosti na svoj težak status i uticali na promjenu odluka Ministarstva zdravlja.

 

 

 

Izvor: Radio Jadran