Hamburg je lučki grad, smješten na sjeveru Njemačke i drugi je po veličini odmah nakon Berlina. Može se slobodno reći da je danas medijski i kulturni centar tog dijela zemlje.

Nalazi se na ušću Alstera i Bile u Elbu, a u ovoj njemačkoj metropoli postoji veliki broj rječica i kanala premoštenih sa više od 2.500 mostova, pa je time grad sa najviše mostova u Evropi. Ima ih više nego Venecija (400), Amsterdam (1.200) i London zajedno. Većina stvari koje vrijedi vidjeti nalazi se u centru grada. Krasi ga jezero Alster, koje je ljeti centar života u Hamburgu. Tada je najbolje krenuti na putovanje brodom te u trenutku zamijeniti čelično sivilo metropole nježnim zelenilom i plavetnilom okoline grada. U centru se nalazi i ogromna građevina Rathaus sa više od 600 prostorija, a nedaleko su i dvije crkve, Sv. Nikole i Sv. Mihaelisa, gdje se možete popeti na toranj i baciti pogled na grad i luku. Jedan od kurioziteta ovog grada je “ulica crvenih fenjera” Reepadbahn, slična onoj, poznatijoj, u Amsterdamu. Duž nje nalaze se i popularni gradski lokali i teatarske kuće, te nije samo crvena zona. U ovom gradu prepunom klubova i kafića ima i bezbroj zanimljivih restorana, a neki od njih su i jako ekstravagantni. Tako da ako želite da jedete u mrklom mraku ili u ledenom eskimskom ambijentu, obavezno posjetite Hamburg. Ipak Hamburg predstavlja grad kulture. Posljednjih godina tu su se smjestili vodeći njemački i međunarodni izdavači knjiga i publikacija. Od kraja devedesetih ovaj grad je i svojevrsni centar mjuzikla. U njemu su do sada bili postavljeni popularni svjetski mjuzikli, kao što su “Fantom u operi”, “Titanik”, “Bal vampira”, “Mocart”, “Kets” i brojni drugi. Takođe vam je na raspolaganju 16 pozorišta, 12 raznovrsnih muzeja i veliki broj bioskopa. Za one najmlađe jako je interesantan i životinjski park, u kojem se nalazi više od 70 vrsta životinja, a odmah pored njega je i tropski akvarijum, u kojem je tropska klima. Jedna od odličnih stvari je to što se posjetioci lako snalaze u Hamburgu, jer je centar kompaktan, a i sistem transporta izvrstan.

Klima

Zbog blizine mora u Hamburgu je klima blaža nego u zaleđu. Najtopliji mjesec je jul, sa prosječnih 17 stepeni Celzijusa, a najhladniji januar sa nula stepeni. Hamburg je godišnje 52 dana obavijen gustom maglom, a klima je cijele godine vlažna. Najidealnije doba za posjetu ovoj metropoli je proljeće i početak ljeta, ali i tada se može računati na kišu.