Ogoljele grane voćaka zabrinjavaju mnoge hercegovačke voćare koji se ovih dana bore s najezdom gusjenica koje pustoše sve pred sobom. Riječ je o štetočinama koji se u značajnijem broju pojavljuju svake tri do četiri godine, a pogoduje im blaga zima te toplo i sunčano proljeće.

Kako saznajemo od agronoma Danijela Ćavara, ove godine napravile su velike štete na hrastovim šumama, šljivama i trešnjama, a nisu zaobišle ni vinovu lozu.

-Bitno je pravovremeno obaviti zaštitu protiv tih štetočina, budući da se hrana koju jedu proporcionalno povećava s njihovim razvojem, tako da mogu pojesti višestruko veću količinu u usporedbi s težinom. Postoje različiti preparati za njihovo suzbijanje, kontaktnog, sistemskog i kombinovanog djelovanja, a najčešći koji se koriste su: Decis 100 EC, Karate zeon 5 CS, Confidor i Coragen 20 SC. Postoje i biološki preparati koji imaju efikasno djelovanje, a njihovom primjenom proizvod se bez problema može konzumirati već nakon sušenja depozita na biljci. Radi se o preparatima Ogriol EC i Boundary SW, a ako štetočine želite suzbiti na okućnicama i fasadama, za tu namjenu se koriste Tetracip Tator i K-Othrine SC 25, kazao je Ćavar za Dnevni.ba. 

Primjena spomenutih preparata, kako je naglasio, preporučljiva je u popodnevnim satima. U protivnom će djelatne tvari izlapiti ako ih budete koristili pri visokim temperaturama.

-Gusjenice su štetočine koji nisu opasni po ljudsko zdravlje, no štete koje nanose po voćnjacima, šumama i okućnicama nisu zanemarive. Dakle, čim primijetite povećan broj gusjenica, ovisno o tome gdje su se pojavile, izvršite pravovremen tretman s nekim od navedenih preparata, zaključio je Ćavar.

 

 

 

 

Izvor: Topportal.info