Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska preporučila je onima koji žele da ulažu u izgradnju novih hramova da taj novac preusmjere na vrtiće, škole, bolnice i humanitarne organizacije.

“Nemoguće je voljeti Boga, a ne voljeti čovjeka pored sebe, ili voljeti čovjeka, a ne voljeti Boga, koji je iz ljubavi stvorio svijet i čovjeka”, izjavo je vladika zahumsko-hercegovački Grigorije u intervjuu za EuroBlic.

Prema njegovim riječima, ta akcija eparhije naišla je na veoma zanimljive reakcije.

“Duboko sam uvjeren da je ta preporuka dobra i korisna, budući da smo napravili dovoljno hramova, bar u Hercegovini”, rekao je Grigorije.

Poručio je da bi bilo dragocjeno da voljom i upornošću, uz podršku i sadejstvo dobrih ljudi, pomognemo bolnice i škole.

“Nemam ništa protiv gradnje crkava i hramova. Samo mislim da imamo dosta crkava i hramova, a čemu crkve i hramovi ako u njima neće biti ljudi”, rekao se vladika Grigorije.

Inače, tradicioanlno, drugog dana pravoslavnog Božića vladika Grigorije priredio je svečani prijem koji se tom prilikom osvrnuo na radost slavljenja Božića i povratka Srba u Mostar.

Vladika je na ponoćnoj liturgiji naglasio da u Mostaru iz godine u godinu raste broj vjernika, što pokazuje da se Srbi polako vraćaju na svoja predratna ognjišta.

Prijem je priređen u Vladičanskom dvoru u Mostaru, a prisustovali su mu brojne ličnosti iz političkog, društvenog i vjerskog života s područja Mostara i BiH.

Potom je upriličen i tradicionalni bočićni koncert, a veliak dvorna Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače bila je premala da primi sve one koji su svojim prisustvom željeli da uveličaju kocert koji je i ove godine organizovalo Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” i Srpsko pjevačko društvo “Gusle”, prenijela je agencija BiH Onasa.

Na koncertu su nastupili članovi poznate grupe Neverne bebe.

 
Izvor: AGENCIJE