Grčka je juče formalno zatražila produžetak programa pomoći na šest mjeseci od evrozone, u kojem navodi da je saglasna da “trojka” nadgleda njegovo sprovođenje.

Iako je kategorički odbijala takvu mogućnost, a na tome zasnivala i cjelokupnu predizbornu i postizbornu logiku, grčka vlada ipak je pristala da EU, ECB i MMF ostanu supervizori tokom trajanja produžetka programa pomoći u trajanju od pola godine.

Produžetak programa pomoći Grkoj bi omogućio dodatno vrijeme za izradu novog finansijski nerestriktivnog programa reformi.

U pismu upućenom predsjedniku Evrogrupe, koji je objavio Gardijan, ministar finansija Grčke Janis Varufakis traži postizanje dogovora o prihvatljivim finansijskim i administrativnim uslovima sprovođenja produženog sporazuma, koji će stabilizovati grčku fiskalnu poziciju i garantovati održivost grčkog duga. 

Uz niz uslova u vezi sa produžetkom programa pomoći, Varufakis traži i dogovor tehničkih timova o mogućem novom sporazum za oporavak i rast između Grčke, Evrope i MMF-a.

Tog stava se držao i nakon sastanka sa ministrom finansija Njemačke Volfgangom Šojbleom.

Holandski ministar finansija i predsjednik evrogrupe, Jerun Dajselblum, potvrdio je da je Grčka zatražila šestomjesečno produženje programa finansijske pomoći, ali nije iznio detalje o uslovima koje je Atina zatražila.

“Primili smo zahtjev Atine za šestomjesečno produženje programa pomoći”, napisao je Dajselblum na svom Tviter nalogu, prenosi Rojters.

Međunarodni kreditori zahtjevali su od nove grčke vlade da produži postojeći program pomoći, ali je zvanična Atina u više navrata odbila takav poziv, navodeći da će tražiti drugačiji kreditni aranžman.

Razmimoilaženje u stavovima u pogledu uslova finansijske podrške Grčkoj veliki je kamen spoticanja u pregovorima između Grčke i preostalih članica evrozone, zbog čega je čak i ostanak Grčke u monetarnoj uniji doveden u pitanje.

 

Izvor: B92/6yka.com