Grci su danas na referendumu većinom odbacili prijedlog međunarodnih kreditora, pokazuje zvanična projekcija rezultata.

 

Prema prvim preliminarnim zvaničnim rezultatima, na osnovu 30 odsto izbrojanih glasova, na današnjem referendumu vodi opcija protiv prijedloga EU i MMF, objavljeno je na sajtu grčkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Grčke, saopšteno je da je “Oxi” (ne) na referendumu zaokružilo 60,69 odsto birača.

Na drugoj strani 39,31 odsto Grka zaokružilo je “Nai” (da).

Izlaznost, kako je saopšteno iznosila je 53,8 procenata, a za validnost referenduma potrebno je, prema zakonu više od 40 odsto.

Na referendumu pravo glasa imalo je 9.855.029 birača koji su se sa “da”(Nai) ili “ne” (Oxi) izjašnili na ukupno 19.159 biračkih mesta širom Grčke.

Pristalice “Oxi” počeli da slave

Protivnici prijedloga međunarodnih povjerilaca počeli su da slave na ulicama Atine pošto prvi preliminarni zvanični rezultati , pokazuju da opcija “ne” u značjanoj prednosti.

Kako prenose mediji, građani se okupljaju na trgu Sintagma ispred grčkog parlamenta u Atini, gdje se očekuje obraćanje premijera Aleksisa Ciprasa.

Nema planova za vanredni sastanak

Nema planova za vanredni sastanak ministara finansija evrozone o Grčkoj nakon što su se Grci velikom većinom izjasnili protiv uslova međunarodnih kreditora, izjavio je neimenovani zvaničnik jedne od članica evrozone.

“Nema nikakvih planova o sastanku. Ministri ne bi znali ni o čemu da diskutuju”, naveo je zvaničnik.

Niko iz Evropske komisije nije komentarisao preliminarne rezultate referenduma u Grčkoj koji pokazuju da se 60 odsto Grka izjasnilo protiv uslova međunarodnih kreditora u zamjenu za dalju finansijsku pomoć.

I dalje se ne može povlačiti gotovina iz banaka

Grci ne mogu da povlače gotovinu koja je ostala u bankama sve dok su na snazi zabrane o protoku kapitala, izjavila je večeras zamjenik ministra finansija Nadija Valavani.

Grčka Vlada je prije sedam dana naredila zatvaranje banaka i uvela je kontrolu protoka kapitala kako bi spriječila krah banaka zbog masovnog povlačenja gotovog novca.

Valavani je naglasila da su se Vlada i banke tada saglasile da Grcima, takođe, neće biti dozvoljeno da povlače gotovinu iz svojih sefova.

 

Izvor: Agencije