Prema zvaničnim podacima o visini temperatura u Evropi, balkanski i mediteranski gradovi su danas bili ubjedljivo najtopliji, javljaju agencije.

 

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ BiH), u 15 sati u Mostaru je registriran 41 stepen Celzijusovih. U Banjaluci temperature je iznosila 37 stepeni, dok je u isto vrijeme u Sarajevu je bilo 36 stepeni koliko je bilo i u Bihaću i Bugojnu. Temperatura mora u Neumu izmjerena u 14 sati, kako navode iz FHMZ-a, iznosila je 27 stepeni.

Portal Accuweather je zabilježio da je temperatura u Podgorici danas iznosila 40 stepeni Celzijevih, a u Beogradu 38 stepeni.

Jednako toplo je bilo i u drugim gradovima u regiji. U Tirani je temperatura iznosila 37 stepeni, Zagrebu 35, dok je u Ljubljani bilo 33 stepena Celzijusa.

U pojedinim dijelovima Evrope temperature su dosta niže. Tako je u Berlinu zabilježena dnevna temperatura od 26 stepeni, Briselu 24, Londonu 22, Istanbulu 31 i Parizu 29 stepeni Celzijusa.

U Pragu je takođe danas zabilježena temperatura od 32 stepena, u Moskvi 22, Madridu 34 i Amsterdamu 20 stepeni.

Danas su se od visokih vrućina spasili stanovnici sjeverne Evrope, gdje je, na primjer, u Kopenhagenu zabilježena temperatura od 22 stepena, dok je u Oslu bilo 17 stepeni.

Iz FHMZ-a navode da će se slične vremenske prilike zadržati i sutra, a u noći sa nedjelje i ponedjeljak očekuje se osvježenje u vidu pljuskova.

Zbog vrućine iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) apeluju na vozače da izbjegavaju vožnje na duže relacije tokom dana te da prave pauze tokom vožnje. Zbog klima-uređaja u vozilima, izBIHAMK-a napominju vozače da isključe uređaje kako bi se pripremili za izlazak iz vozila.

Izvor: Nezavisne novine