Uoči obilježavanja praznika mimoze u Trebinju, gradonačelnik Trebinja, Slavko Vučurević, rekao je da povratak karnevala mimoze u Trebinje ima veliki značaj za grad i građane Trebinja, kao i za dobrosusjedske odnose Trebinja i Herceg Novog.

Vučurević je istakao da je intenziviranje odnosa sa Herceg Novim veoma važno i da se već osjete povoljnosti prisnijih kontakata sa ovim primorskim gradom, jer je već u prošloj godini došlo do značajnog povećanja broja turista u Trebinju.

Zahvaljujući promociji Trebinja kao turističkog grada, mnogi turisti koji su prošle godine posjetili Herceg Novi došli su i u obilazak Trebinja. Stoga su promocije potencijala oba grada na obostranu korist – zaključio je Vučurević i ujedno zahvalio Kulturnom centru Herceg-Novi i svim učesnicima karnevala mimoze koji će u petak stići u Trebinje.

On je dodao da se stara tradicija vraća u Trebinje i da će građani ove godine ponovo biti u prilici da poslije dužeg niza godina uživaju u izvedbama gradske muzike, mažoretki, trombonjera i u večernjem maskembalu. Pored ovoga, Grad Trebinje se pobrinuo da organizuje konzumaciju hercegovačkih vina i ribe.

Na pitanje novinara o odnosima Trebinja i Dubrovnika, gradonačelnik Trebinja je rekao da ga raduje što se odnosi Trebinja i Dubrovnika počinju razvijati u pozitivnom smjeru, dodavši i da je pročitao nedavnu izjavu gradonačelnika Dubrovnika, Andra Vlahušića, u kojoj se prepoznaje dobra volja za korektinim i dobrim susjedskim odnosima.

Vučurević je ocijenio da je dobro da postoji želja za saradnjom sa obje strane, ali da izgradnja odnosa ova dva grada zavisi i od pravila koje Dubrovnik i Hrvatska moraju slijediti u okviru regulative i članstva u Evropskoj Uniji.

Gradonačelnik Trebinja podsjetio je da je nedavno primio otpravnika poslova Američke ambasade, Nikolasa Hila, sa kojim je razgovarao o odnosima sa Dubrovnikom, te da je nakon posjete Trebinju Hill otputovao u posjetu Dubrovniku.

 

Izvor: Grad Trebinje