Gradonačelnik Trebinja, Slavko Vučurević danas je sa saradnicima posjetio Opštinu Goražde, gdje se sastao sa načelnikom Opšine dr.sci. Muhamedom Ramovićem i njegovim saradnicima. Sastanku su prisustvovali i predsjedavajuća Opštinskog vijeća Goražde, Jelena Mirković i zamjenik predsjedavajuće Nudžeim Džihanić. Ova posjeta je za cilj imala upoznavanje sa lokalnom zajednicom, njenim privrednim potencijalima, te razgovor o mogućoj zajedničkoj saradnji između Goražda i Trebinja.

Posebna pažnja tokom današnje posjete posvećena je razgovorima o mogućnostima saradnje na polju privrede, jer je Goražde pozitivan primjer održivog ekonomskog razvoja i stvaranja povoljnog ambijenta za investiranje i otvaranje novih radnih mjesta.

Takođe, jedna od tema razgovora bila je zajedničko apliciranje projekata za sredstva iz IPA fondova.

”Ja bih da zahvalim načelniku Ramoviću i saradnicima na jednom toplom, prijateljskom i nadasve iskrenom prijemu. Moj kolega, direktor Radio Trebinja i ja smo nakon niza razgovora unutar gradske administracije zaključili da je Goražde i po geografskom i po svakom drugom pogledu blizu Trebinju i da treba da sarađujemo. Ja sam došao otvorenog srca kod naših prijatelja, komšija, mi smo tu, živimo na razdaljini od 200 kilometara da razgovaramo, o temama koje se tiču građana, a to je prije svega zapošljavanje, privreda, kultura i sve ono što čini život u društvenoj zajednici ljepšim i boljim i mislim da Goražde ima bogato iskustvo i htjeli smo da čujemo i vidimo kako se desio taj privredni razvoj. S druge strane, mi imamo neke druge prednosti i želimo da doprinesemo prije svega razvoju turizma. I evo danas je jedan dobar razgovor, jedan dobar impuls i očekujem načelnika  u narednih 10 dana da dođe u posjetu Trebinju zajedno sa goraždanskim privrednicima da prezentuju privredne potencijale Goražda, a sa druge strane da se uvjere u ono što mi danas imamo u Trebinju. Želim iskoristiti priliku da srdačno pozovem sve građane Goražda da dođu u Trebinje.”– istakao je gradonačelnik Grada Trebinja, Slavko Vučurević.

”Izuzetno mi je drago što je gradonačelnik Trebinja gosp. Vučurević izrazio želju da posjeti Goražde. Drago mi je što cijeni sve ono što radimo u Goraždu, posebno  naši privrednici. Danas će gradonačelnik sa saradnicima posjetiti i firmu Bekto Precisa jer su posebno zainteresovani za led rasvjetu, a pogledat će led rasvjetu koju smo postavili u našem gradu. Inače, posjetit ćemo kompletan grad. Današnja posjeta je otvorila i druga pitanja oko zajedničkih projekata, apliciranja prema IPA fondovima jer se u mjesecu maju raspisuju konkursi. Imamo šansu  za projekte posebno za industrijske zone i projekate iz oblasti turizma. Jer Trebinje je grad koji je veoma interesantan, a u projekat koji bi se aplicirao prema IPA fondovima bio bi uključen po jedan grad iz Srbije i Crne Gore. Njihovi su već neki projekti  prošli i naš jedan projekat sa Prijepoljem tako da nam puno znači ukoliko u mjesecu maju sve dogovrimo, a na današnjem sastanku se iskazala želja sa obostranom saradnjom na pomenutim projektima. S druge strane posjetit ćemo i mi Trebinje zajedno sa našim privrednicima i svima onima koji imaju interes za zajedničku saradnju. Ipak je Trebinje u jednom razvoju i geografski interesantno, jer je blizu moru.” – naglasio je načelnik Općine Goražde, dr.sci. Muhamed Ramović.

Nakon sastanka u zgradi Opšine Goražde, gosti iz Trebinja posjetili su jednu od najuspješnijih bosansko-hercegovačkih firmi “Bekto Precisa” iz Goražda.

Izvor: Opština Goražde