Gorivo je u Srbiji i Hrvatskoj najskuplje u regionu zbog čega građani ove dvije države, koji žive u pograničnim zonama, sve češće idu u susjedne zemlje, jer je značajno jeftinije pa u zavisnosti od vrste, mogu da uštede na rezervoaru od 45 litara, između deset do čak 19 evra.

Zajedničke destinacije za “gorivo turizam” i za Hrvate i Srbe, su pumpe u Bosni i Hercegovini, dok građani srbije imaju i svoje posebne, poput onih u Sjevernoj Makedoniji ali i Bugarskoj ili Rumuniji, gdje su takođe cijene značajno niže, posebno kada je riječ o dizelu.

Stručnjaci kažu da ako se ovako nastvi sa poskupljenjima naftnih derivata, prijeti opasnost da sve veći broj građana pohrli u države u susjedstvu, čime bi štete bile evidentirane ne samo u kasama naftnih kompanija već i onoj državnoj.

Da stvar nije zanemarljiva pokazuje i to što se u Hrvatskoj već razmišlja o smanjenju akciza i drugih državnih dažbina jer su cijene oborile sve rekorde pa je tako 11. oktobra litar dizela koštao 1,57 evra, čime je po podacima sajta Global Petrol Pricesa, na listi od 167 zemalja, zauzela visoko 11 mjesto. Na istoj toj tabeli i Srbija je sa cijenom od 1,43 evra za litar dizela kotirana na 21 mjestu.

Ako se ove cijene dizela porede sa onima u regionu, onda je jasno što građani Srbije i Hrvatske “hrle” u susjedne države jer primjera radi u BiH treba da se izdvoji za litar 1,16 evra, u Bugarskoj 1,15 a u Sjevernoj Makedoniji samo 1.05 evra. Zato su i kolone, posebno vikendom, prema ovim državama sve veće. Slična situacija je i sa benzinom, koji je u Srbiji 1,39 evra, Hrvatskoj 1,50 dok je u BiH 1.18, Sjevernoj Makedoniji 1,19 a u Rumuniji 1,25 evra po litru.

Iznos za rezrvoar dizela od 45 litara

Sjeverna Makedonija 46,5 evra (litar košta 1,05 evra)

Bosna i Hercegovina 52,6 evra (litar košta 1,16 evra)

Bugarska 51,7 evra (litar košta 1,15 evra)

Srbija 64,53 evra(litar košta 1,43 evra)

Hrvatska 70,51 evra(litar košta 1,57 evra)

Iznos za rezrvoar benzina od 45 litara

Bosna i Hercegovina 53,19 evra (litar košta 1,18 evra)

Sjeverna Makedonija 53,73 evra (litar košta 1,19 evra)

Rumunija 56,29 (litar košta 1,25 evra)

Srbija 62,82 (litar košta 1,39 evra )

Hrtvatska 67 evra (litar košta 1,50 evra)

Izvor:Global Petrol Pricesa od 11. oktobra

Računica pokazuje da ako građani Srbije i Hrvatske pazare u susjedstvu, po rezervoaru od 45 litara mogu uštediti, u zavisnosti od vrste goriva, od deset do 19 evra. Zbog takve razlike kolone su sve veće na graničnim prelazima prema susjednim zemljama a kod nas su najizraženije na području Zapadne i Jugoistočne Srbije. Ljudi iz tih krajeva sve rjeđe svoje rezervoare pune na srpskim pumpama zbog čega, prema njihovim navodima, značajno štede.

Za Milana P. iz Vranja to je postala uobičajna praksa.

– Ne pamtim kada sam na našim pumpama sipao gorivo u posljednja tri mjeseca. To radim u Makedoniji jer je tamo litar dizela jeftiniji za skoro 40 centi. Možda to nekome ko ima novca nije mnogo ali meni jeste jer ja uštedim skoro 20 evra po rezorvoaru. Meni tih 2.400 dinara mnogo znači jer taj novac mogu da potrošim za namirnice. Sam radim, supruga ne radi i moja primanja su 43.000 dinara. Ono što sam uočio u posljednjih mjesec dana to je da sve više naših građana na makedonskim a sve manje na vranjanskim pumpama, posebno vikendom – kaže za Blic Biznis ovaj Vranjanac.

Njegovo mišljenje dijeli i generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

– Posljedice ovako viskih cijena već se vide na pumpama u Srbiji jer je u posljednje vrijeme nedjeljno cijena dizela rasla oko dinar, benzina oko 50 para. Podaci pokazuju da je od januara benzin poskupio 28 dinara, a dizel 23 dinara. Znatno jeftinije gorivo je u Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji jer su državne dažbine manje, ali i kod njih su promjene vidljive – kaže Mićović i dodaje:

– Zbog toga se tamo pominje i mogućnost smanjenja akciza o tome razmišljaju i druge zemlje. Mi ne možemo da utičemo na globalno tržište ali možemo kod nas da uradimo dosta stvari. Ako to ne uradimo srpske benzinske pumpe će biti sve praznije a one u susjedstvu sve punije – navodi Mićović.

U Njemačkoj cijena na maksimumu

Zbog energetske krize u Njemačkoj cijena naftnih derivata drastično je porasla, a cijena dizela dostigla je do sada najvišu vrijednost. Prosječna cijena litre dizela trenutno je 1,555 evra, saopštio je auto-moto klub ADAC, što je rekordna ciena, najviša do sada, piše Blic.

 

 

 

Izvor: Srpska info