Vlasnik termalne banje u Valsu, planinskom selu u kantonu Graubinden, izazvao je brojne kontroverze nakon najave da će izgraditi najveći neboder u Evropi, gdje će biti smješten luksuzni hotel, a cijena cijelog projekta bi trebalo da bude oko 200 miliona švajcarskih franaka.

 

Remo Stofel planira da izgradi neboder visine 380 metara, gdje bi bilo smješteno oko 100 luksuznih apartmana, a koje će dizajnirati američki slavni arhitekta Tom Mejn, dobitnik prestižne “Pritzker Prize”, donosi “Schweiz am Sonntag”.

Mejn je zapravo bio prvi koji je objavio ovu informaciju postavivši je na Facebook i otkrivši da je njegova kompanija izabrana među osam kompanija koje su aplicirale za ovaj izuzetno zahtjevan projekat.

Ipak, projekat neće biti zvanično predstavljen do 25. marta, iako su neki od medija uspjeli doći u posjed nacrta hotela gdje se jasno vidi kako će on izgledati.

Međutim, stručnjaci iz branše su već izrazili određene sumnje u samu izvodljivost projekta, posebno zato što su neophodne posebne dozvole za njegovu izgradnju.

Prema pisanju švajcarskih medija, hotel će biti širok svega 16 metara i dugačak 30 metara, i biće smješten nedaleko od banjskog centra u Valsu.

Banjski centar je takođe djelo nagrađivanog arhitekte i predstavlja pravi dragulj ovog dijela istočne Švajcarske.

Iako je riječ o impozantnom projektu, kritičari su već u nekoliko navrata izrazili svoje negodovanje izgradnjom najviše zgrade u Švajcarskoj, koja bi uveliko nadmašila “Prime Tower” koji se nalazi u Cirihu, visok 126 metara, te “Roche Towe” visok 178 metara.

“Generalno govoreći, graditi neboder u Alpama je jedan veliki apsurd”, kaže Vitorio Lampunjani, profesor arhitekture sa Univerziteta ETH u Cirihu.

On dodaje da je alpski teren takve konfiguracije da nema potrebe za takvom zgradom.

Ono što je zanimljivo jeste da će najviši hotel biti sagrađen u ruralnom dijelu Švajcarske koji je bio među posljednjima koji su dobili električnu energiju. Inače, broj stanovnika sela ne prelazi 1.000 i do prije 20 godina ovo je bio prilično nerazvijen kraj.

Međutim, preduzetnici iz ovog dijela Švajcarske poput Pijusa Trufera žele da od ovog kraja naprave “arhitektonsku meku”.

“Jedino što znam jeste da želimo da dosegnemo do zvijezda”, kaže Trufer, inače blizak Stofelov saradnik:

“Ovo će biti jedan od najboljih hotela na svijetu”.

Inače, finansijeri projekta planiraju da hotel bude okupljalište bogatih. Njihova meta će uglavnom biti bogati biznismeni iz Azije i Bliskog istoka koji su spremni da za noć u hotelu izdvoje između 10.000 i 25.000 franaka.

Iako će prezentacija biti krajem marta, o konačnoj sudbini projekta će odlučiti stanovnici Valsa koji će na referendumu zakazanom za jesen glasati o neophodnosti jednog ovakvog projekta za njihov kraj.

Izvor: Nezavisne novine