Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić potpisao je danas u ime Gradske uprave ugovore o stipendiranju 100 studenata iz ovog grada, koji će u ovoj akademskoj godini mjesečno dobijati između 100 i 250 KM.

Za stipendiranje redovnih studenata iz gradskog budžeta ove godine izdvojeno je 140.000 KM.

Najbolje rangiranih deset studenata dobilo je stipendiju od 250 KM, narednih deset sa liste 200 KM, a sljedećih trideset 150 KM, dok je iznos mjesečne stipendije za preostalih pedeset studenata 100 KM, prenosi portal Gradske administracije.

„Podsjećam da smo od prošle godine uveli i stipendije za studente koji prvi put upisuju deficitarna zanimanja, a za ovu namjenu planirana su sredstva i u tekućoj godinu. Bez obzira na nepovoljnu finansijsku situaciju – znamo svi da HE ‘Plat’ ne radi i da je ona bila značajan izvor novca i za gradski budžet – svi programi Gradske uprave usmjereni na podršku porodici, njih 32, biće uredno isplaćivani u narednom periodu“, istakao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

On je dodao da je prilikom bodovanja razmatrana prosječna ocjena studenta, ali i socijalni status porodice, pri čemu studenti iz porodica sa više od 1.700 KM mjesečnih primanja nisu mogli dobiti stipendiju.

Pravo na dodatne bodove, istakao je Ćurić, imali su i studenti bez jednog ili oba roditelja, kao i djeca roditelja sa invaliditetom i studenti invalidi.

Sara Hamović, student treće godine Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, dobila je od Gradske uprave stipendiju u mjesečnom iznosu od 150 KM.

„Stipendija i meni i svim studentima mnogo znači. Ne samo kao finansijska pomoć, već i što pokazuje da Grad Trebinje stoji iza nas i što znamo da imamo podršku – posebno studenti koji žele da se sutra vrate u svoj grad“, istakla je Hamović.

U ime stipendista riječi zahvalnosti Gradskoj upravi uputio je i student treće godine pravnog fakulteta Univerziteta za poslovni inženjering i menadžment u Trebinju Jovan Babić.

„Stipendija mi mnogo znači jer će mi olakšati dalje studiranje. Želim svim studentima da budu uspješni, da završe fakultet – na taj način će najbolje pomoći i svojim roditeljima i svome gradu“, kazao je Babić.

 

Izvor: Grad Trebinje