Grad Trebinje finansiraće neto plate za 50 pripravnika koji će u narednih mjesec dana dobiti posao u privatnom sektoru, rekao je gradonačelnik Mirko Ćurić.

Ćurić je, nakon sastanka sa privrednicima u Gradskoj upravi, istakao da će iz gradskog budžeta biti obezbijeđena mjesečna plata od 600 KM, dok će troškove doprinosa snositi poslodavac.

„Za ove namjene će iz budžeta za ovu i narednu godinu biti izdvojeno oko 360.000 KM“, napomenuo je Ćurić, navodeći da je kroz projekte Grada u protekle tri i po godine u privatni sektor zaposleno oko 700 ljudi, a da je izdvojeno oko 4.000.000 KM.

On je kazao da se nada da će se pripravnici pokazati kao vrijedni radnici i da će poslodavci to prepoznati i zadržati ih u radnoj obavezi i nakon 12 mjeseci, koliko će im Grad snositi troškove neto plata.

Prema njegovim riječima, poslodavci će ovih 50 radnika moći da izaberu između 200 naših sugrađana koji treba da odrade priparavnički staž, a koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje – Biro Trebinje.

„Prihvatili smo sve zahtjeve privrednika. Zahtjevi javnih ustanova i preduzeća će takođe biti prihvaćeni, ali se u tom slučaju radi o volonterskom ugovoru, gdje će Grad snositi troškove doprinosa što je oko 1.400 KM godišnje“, pojasnio je Ćurić.

 

 

HP, oktobar 2021.