Stiže jesen, mada smo po temperaturama još u žarkom ljetu, ali stižu i mirisni, bogati plodovi jeseni.

Sezona je bundeva, tikve ili buče (lat. Cucurbita pepo) , kojoj su u nekim gradovima regiona i Evrope posvećene manifestacije, izložbe, takmičenja. Ocjenjuju se težina, boja, ukus… Izuzetno hranjive i ljekovite supstance nalaze se u takvoj kombinaciji da ih organizam lako apsorbira.

I u Herceg Novom se sve češče na pijacama i marketima mogu kupiti zdrave bundeve, a jedan Pođanin, registrovani mali poljoprivredni proizvođač i prodavac voć a i povrća, Goran Popadić, prodaje posebnu vrstu. Ludaje, uzgajanu u Danilovgradu.

Ludaje mogu da dostignu težninu i preko 600 kilograma, ali ove koje možete vidjeti i kupiti na tezgi kod tunela u Meljinama su “male”, od samo 40-tak kilograma.

-Ovo je vrsta jelovne bundve, ludaja koja je proizvedena u Danilovgradu kod mog kooperanta sa kojim zajedno proizvodim rasade, Moma Pavičevića. Jedna ima 45, a druga 40 kg. One su izuzetni primjerci, ali mogu biti i veće. Njemu su rodile. Ima čak 430 bundeva od 10 d0 25 kg- priča nam Popadić.

Objašnjava da je bilo dobro sjeme, da su ludaje rasle uz “prirodnu hranu” domaće ekološko stajsko đubrivo.

-Trenutno su za dekoraciju, ali će ovih dana doći na rezanje i prodaju. One mogu da stoje ovako i pet mjeseci. Ništa im ne može biti. Naredne sedmice namjeravamo, ipak, da jednu režemo i ponudimo potrošačima na besplatnu degistaciju – kaže Popadić.

I zaista zbog velikog obima i težine, bundeve se najčešće prodaju rezane. Tako i lijepo vidimo je li mesnata unutrašnjost sočna i izrazito žute ili narančaste boje.

Kod većih i manjih sorti, koje se kupuju cijele, važno je obratiti pažnju na to je li im vanjski dio neoštećen, koža svijetla i bez plijesni, a težina s obzirom na obim neumanjena.

Cijelu bundevu možete očuvati skladištenjem na hladnom i suvom mjestu par mjeseci, a narezanu nekoliko dana na temperaturi 4°C. U zamrzivaču, na temperaturi -18°C i do šest mjeseci.

Poznato je nekoliko stotina različitih sorti bundeva. Mnoge od njih se uzgajaju isključivo u dekorativne svrhe, ali postoje i one sorte koje su jestive i izuzetno zdrave.

Izvor: Radio Jadran