U Nevesinju je juče održana sjednica  Skupštine Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila na kojoj je usvojen izvještaj o radu organizacije u prošloj godini i predstavljen program za 2014. godinu. Sjednici je prisustvovao zamjenik predsjednika Republičke organizacije nestalih Veljko Lazić.

Kao  prioriteti u radu Opštinske organizacije  u tekućoj godini naglašeni su ubrzanje procesa traženja  i identifikacije nestalih lica,pokretanje inicijative za otkup stambenih jedinica, pomoć pri školovanju, liječenju i podnošenju zahtjeva za dobivanje materijalne i nematerijalne štete. Organizacija će insistirati i na dodjeli posthumnih  odlikovanja porodicama koje to nisu dobile i na druge načine pomagati boračku populaciju.

Zamjenik predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić kao najveće probleme ove populacije naveo je stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje, te isplatu invalidnina, stipendija i materijalne i nematerijalne štete. Naglasio je da će zaduženjem od 25 miliona KM koje je usvojila NS RS biti u potpunosti završen proces stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije. Lazić je precizirao da je  ovih dana 15 porodica iz Nevesinja dobilo nepovratna sredstva, da je u proceduri  još 27 rješenja, a do juna ove godine novac će biti uplaćen novac za još 21 nevesinjsku porodicu. Govoreći o zapošljavanju i stipendiranju djece  poginulih boraca  Lazić je naglasio da je ostvaren određen napredak u načinu  bodovanja prilikom konkursa, ali da se i dalje treba boriti za korekcije pojedinih zakonskih rješenja.

Članove Skupštine je interesovala i isplata materijalne i nematerijalne štete. Lazić je rekao da ovo pitanje mora biti riješeno na pravedan način.

 

Izvor: Radio Nevesinje / Grahovac Dragan