U prethodnoj sedmici  čitaoci našeg portala imali su priliku da iznesu svoje mišljenje o pitanju koje nam se nameće sa pogoršanjem epidemiološke situacije. Da li ćemo putovati ove godine? Trenutna epidemiloška situacija u Republici Srpskoj uzdrmala je uvjerenje da će u ovim ljetnim mjesecima doći do relaksiranja mjera i da ćemo uskoro moći slobodnije da se krećemo.

Ljetni mjeseci nam idu u susret, period godišnjih odmora, uživanja na moru, a prošle godine tog perioda mnogi su ostali željni. Nemogućnost prelaska granice, brojni uslovi, lockdown onemogućili su kretanje u godini iza nas, a sva nada se polagala u 2021. godinu. Ova sezona se iščekivala sa entuzijazom, ali kako dani prolaze, suočavamo se sa realnošću da se ovo ljeto možda i neće toliko razlikovati od prethodnog.

Pojedine zemlje su počele sa popuštanjem mjera na svojim granicama, među njima je i Hrvatska koja od 6. aprila dozvoljava ulazak u zemlju uz potvrdu o vakcinaciji, PCR test, antigeni test ili potvrdu da je osoba prebolovala korona virus koja nije starija od šest mjeseci.

Uzevši u obzir neizvjesnost i strah koji virus izaziva među ljudima odlučili smo da pitamo čitaoce našeg portala da li će ove sezone da ostanu unutar sigurnosti svoje države ili im pandemija neće predstavljati prepreku da u narednim mjesecima odu na dugo iščekivana putovanja. Na osnovu rezultata, čitaoci uprkos pandemiji, ne odustaju od putovanja. Ova opcija dobila je 58,62% vaših glasova.

Rezultati naše ankete potvrda su da od putovanja mnogi Hercegovci nisu digli ruke pa smo saznali kakve aranžmane nude turističke agencije iz našeg grada.

Direktor turističke agencije Lux Travel Trebinje, Vladimir Janković istakao je da su ovog ljeta pripremili široku ponudu destinacija i da su se bazirali na posjetu zemljama koje nisu zatvarale svoje granice ili su bile pod djelimičnim zatvaranjem.

“Pripremili smo višednevna putovanja kao što je Istanbul, Crna Gora, Makedonija, Albanija. Uglavnom smo se bazirali na zemlje koje su ocjenjene kao najsigurnije. Svjedoci smo da se trenutno radi na kreiranju kovid pasoša, te da će se jedino sa tim dokumentima moći ka Evropskoj uniji tj. Zapadnoj Evropi, pa ćemo shodno tome praviti buduće planove”, objasnio je Janković.

Iz turističke agencije Friend Travel poručuju da su privremeno obustavili putovanja  do 10-og aprila, zbog trenutne epidemiološke situacije. Prema riječima vlasnika Predraga Turnića, očekuju da će sa putovanjima u punom kapacitetu nastaviti krajem aprila.

Budućnost putovanja za sada je još neizvjesna, ali ko ima volje nađe i način. Promjena ambijenta prija svima, putovanja nisu samo egzotične destinacije jer  mjesta u našoj okolini imaju mnogo da ponude. Dok otkrivamo ljepote svoje države, preostaje nam samo da sa strpljenjem čekamo da se turizam i putovanja vrate na svjetsku scenu.

 

 

 

 

Svetlana Grbić

HP, april 2021.