Potpredsjednik Vlade Crne Gore, predsjednik Građanskog pokreta URA i lider koalicije “Crno na bijelo” Dritan Abazović je prema anketi naših čitalaca najpopularniji političar u regionu (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Hrvatska).

On je od 6.880 glasova u našoj anketi osvojio 27,47 % ili 1.890 vaših glasova, a koliku popularnost među našom publikom uživa nova crnogorska Vlada najbolje pokazuje podatak da je drugoplasirani premijer susjedne države Zdravko Krivokapić – sa 25,97 odsto vaših glasova (1.787). Tako su Abazović i Krivokapić sa 53,44% glasova u anketi osvojili natpolovične simpatije naših čitalaca.

Na trećem mjestu je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa 17,15%, četvrti je Milorad Dodik sa 14,69%, dok su ostale ponuđene opcije političara iz navedene četiri zemlje osvojili pojedinačno manje od 3% vaših glasova i ukupno 14,72% (Dragan Čović 2,76%, predsjednici Crne Gore i Hrvatske Milo Đukanović i Zoran Milanović po 2,03%, premijer RS Radovan Višković 1,89%, premijerka Srbije Ana Brnabić 1,60%, Andrej Planković 1,45%, Željka Cvijanović 1,02%, Bakir Izetbegović 0,97%, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija 0,59% i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić po 0,29% vaših glasova).

Više o ovoj anketi imali ste priliku slušati na talasima Padrino radija u petak od 14 časova.

Ko je zapravo najpopularniji političar u regionu ?

Dritan Abazović rođen je 25. decembra 1985. u Ulcinju, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a magistrirao je 2008. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore, na smjeru Međunarodni odnosi. Doktorirao je 2019. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Dugogodišnji je saradnik nevladinih organizacija iz oblasti ljudskih prava, evroatlantskih tema i građanskog aktivizma. Bio je angažovan na projektima u vezi sa promocijom multikulturalizma u post-konfliktnim zonama bivše Jugoslavije. Usavršavo se na Univerzitetu u Oslu, gdje je zavšio „Studije mira”, a bio je učesnik stručnih programa u SAD-u, Luksemburgu, Austriji, Belgiji, Španiji, Sloveniji.

Kao predavač je bio angažovan u nekoliko međunarodnih ustanova (Filipini, Turska), a radio je i kao demonstrator na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, zatim kao izvršni direktor u Televiziji Teuta i izvršni direktor NVO Mogul iz Ulcinja. Radno iskustvo stekao je i kao profesor u srednjoj školi „Drita” u Ulcinju, a svoju prvu knjigu „Kosmopolitska kultura i globalna pravda” objavio je 2010. godine.

Abazović je bio jedan od osnivača političke partije Pozitivna Crna Gora 2012. godine. Na Izborima za poslanike u Skupštinu Crne Gore 2012., ova partija je osvojila 7 mandata, čime je Abazović postao najmlađi član tog saziva Skupštine Crne Gore. Nakon podjela u partiji, 2014. godine, Abazović napušta Pozitivnu Crnu Goru, te funkcioniše kao nezavisni poslanik do 2015. godine kada se priključuje novoosnovanoj Ujedinjenoj reformskoj akciji (URA) 2015. godine čiji je aktuelni predsjednik.

Na izborima u avgustu prošle godine Abazovićeva koalicija „Crno na bijelo” je osvojila 22.649 glasova (5,53%) čime su osvojili četiri, pokazalo se ključna mandata za svrgavanje režima Mila Đukanovića.

Abazović je neposredno poslije izbora izjavio:

“Crna Goro, neka ti je srećna sloboda. Trideset godina smo čekali da se smijeni vlast. Mnogi nisu vjerovali. Ali ovi ljudi jesu. Svima neka je srećno. Rekli smo da ćemo ispisati istoriju i ispisali smo je. Neka je sretno i ljudima koji su glasali DPS. Oni nisu neprijatelji Crne Gore. Mafija više neće vladati. Svi su dobro došli na pravu stranu istorije, i na pravdu, i na Ustav. Dobili smo mafiju, bez novca, samo srcem i samo znanjem. Popijte nešto, slavite, upalite baklju slobode!”

Za više informacija i detalja vezanih uz harizmatičnog tridesetpetogodišnjeg lidera novog političkog talasa, nadamo se na cijelom Balkanu, a ne samo u Crnoj Gori, pročitajte neke od ranijih objava na našem portalu:

12 stvari koje sigurno niste znali o Dritanu Abazoviću

VIDEO / Dritan Abazović: Relaksirano o albanskom četniku, ženidbi, aktuelnim temama…

Abazović: “Smijenićemo Đukanovića ako prekrši Ustav”

Simpsonovi predvidjeli Dritana Abazovića

Dritan Abazović: Đukanović je politička prošlost, da podnese ostavku

Ðukanović dao mandat Krivokapiću da sastavi vladu

Abazović: Zakon o SPC izmijenićemo za 5 minuta

Abazović: Veliki pritisak na meni, pod policijskom zaštitom sam

Sastali se Krivokapić, Bečić i Abazović: Ovo su četiri principa buduće vlasti u Crnoj Gori

Abazović: Žene me u posljednje vrijeme salijeću, ne mogu da se odbranim

HP, januar 2021.