Чланови Удружења добровољних давалаца крви из Гацка данас су у болничкој служби Завода за трансфузијску медицину РС у Невесињу дали 10 доза драгоцјене течности. Ово је десета акција од почетка године организована у новој невесињској болници.

 

Добровољни давалац  Милорад Стајић наглашава да имају око 150 чланова који се одазивају на акције добровољног давалаштва широм Републике Српске. Каже да им је мотив за овај хумани чин сазнање да ће помоћи онима којима је крв пријеко потребна.

Стајић је до сада  даровао крв 43 пута и један је од најактивнијих у гатачком Удружењу.  Он и његове колеге наглашавају да су се радо одазвали позиву из Невесиња гдје имају доста пријатеља, а услуге нове болнице користи и велики број пацијената из Гацка што их је додатно мотивисало да се укључе у хуману акцију.

Доктор Масим Брењо, специјалиста трансфузиолог, каже да свака здрава особа од 18 до 65 година може даровати крв.

Подсјећа да сви добровољни даваоци имају право на два  плаћена дана одсуства са посла, а ослобођени су и партиципације за све услуге у здравству годину дана од посљедњег давања. 

– Добровољни даваоци који су 10 и више пута даровали драгоцјену течност трајно су ослобођени партиципације – појашњава Брењо.

 

Извор: Радио Невесиње