Maturski ples, popularni kadril, koji se poslednjih nekoliko godina osim u brojnim evropskim gradovima,  praktikuje i u Bosni i Hercegovini biće održan u Gacku, 22. maja na gradskom trgu.

 

Jedan dio ovogodišnje generacije maturanata SŠC “Pero Slijepčević” zaplesaće tačno u podne uz Štrausovu kompoziciju „Fledermaus kvadrile“.

Kadril, ili, kako samo ime kaže, ples koji se sastoji od četvorke (dva naspramna para), je bio popularni svečani ples u 18. i 19. veku, a izvodio se na elitnim pariškim balovima.

Pripreme maturanata su uveliko u toku.

Ovom plesu, plesnim koracima, maturante podučava koreografkinja, Maja Kosović. „Probe održavamo u SŠC „Pero Slijepčević“ najmanje dva puta sedmično. Za maturante je ovo sjajna prilika da nauče neke osnovne plesne korake, kao i da izgrade stav, npr., kada prilaze lepšem polu, uz blagi naklon i pozdrav. Ovi koraci će im sigurno nekad koristiti u životu“, izjavila je Kosović.

Ideja da se gatački maturanti priključe ovoj manifestaciji potekla je od razrednice IV razreda gimnazije, profesorice Milijane Koprivice.

„Gledala sam emisiju gdje je gostovao organizator manifestacije i govorio nešto više o tome. Tako se rodila ideja da se i naši maturanti priključe, a direktoru se dopala ideja i tako smo krenuli u priču. Naravno, ništa ovo ne bismo mogli sprovesti u djelo da nismo dobili podršku i pomoć načelnika opštine, Milana Radmilovića“, dodala je koordinatorka ovog događaja.

Organizator ove manifestacije je plesna akademija „Romantik“ i PK „Aster“ iz Sarajeva. Ove godine u sinhroniziranom plesu na gradskim trgovima i ulicama i na više od 70 lokacija u 15 država učestvovaće više od 30 hiljada maturanata.

Izvor: Opština Gacko