Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić istakla je da je turističke kapacitete u Srpskoj lani posjetilo 50-60 odsto domaćih turista u odnosu na godinu ranije i najavila za 2021, u zavisnosti od epidemiološke situacije, kreiranje mjera koje bi hotelijerima i privrednim subjektima iz sektora turizma i ugostiteljstva omogućile optimalan nastavak rada.

“Pokušaćemo u ovoj godini sa brojnim udruženjima i svjetskim partnerima koji djeluju na teritoriji Srpske kreirati mjere koje će pomoći hotelijerima, ali i svim ostalim privrednim subjektima u oblasti turizma i ugostiteljstva da stanu na noge i kada prođe pandemija virusa korona nastave sa svojom aktivnošću na najbolji mogući način”, rekla je Gašićeva.

Ona je konstatovala da su resori kojima se bavi ovo ministarstvo u proteklom periodu pretrpjeli najveću štetu zbog pandemije.

Ministrica je dodala da izvještaji Svjetske turističke organizacije, prema svim pokazateljima, govore o tome da su hotelijeri i svi drugi subjekti koji pružaju usluge smještaja najviše pogođeni pandemijom.

“Imajući u vidu da je epidemiološka situacija nepredvidiva i ne znamo šta nas čeka u ovoj godini, fokus aktivnosti smo usmjerili ka prevazilaženju situacije u kojoj se nalazimo. Još se ne može govoriti o saniranju posljedica jer je još u toku borba sa pandemijom i štetom koju trpe privredni subjekti”, rekla je Gašićeva.

Ona je podsjetila da je Vlada Srpska u proteklom periodu donijela niz mjera u namjeri da pomogne privrednim subjetima u prevazilaženju postojeće situacije.

Gašićeva je kao primjer nekih od najkonkretnijih parametara gubitaka usljed pandemije navela boravišnu taksu, koja je u 2019. naplaćena u visini od oko 1,6 miliona KM, a u prošloj godini, zaključno sa novembrom, oko 950.000 KM.

“Ova naplata boravišne takse rezultat je naše kampanje Doživi Srpsku, koju smo sprovodili prošle godine, te turističkih vaučera koji su realizovani u našim turističkim objektima”, rekla je ona.

Govoreći o sektoru turizma, Gašićeva je navela da Srpska “nije u tolikom minusu”, kako je to nagovještavala situacija sa pandemijom u martu i aprilu.

“U ovom trenutku možemo govoriti o nekih 50 do 60 odsto posjeta /domaćih/ turista našim turističkim kapacitetima u 2020. u odnosu na godinu ranije, a kada je riječ o stranim turistima – to je na nivou od oko 10 odsto od onog u 2019”, rekla ja Gašićeva u razgovoru za agenciju SRNA.

U prvom naletu pandemije bilo je potpunog zatvaranja granica, što je uzrokovalo nedolazak stranih turista. Kako su se epidemiološke mjere mijenjale, počeli su dolaziti strani turisti, i to najviše iz regiona, odnosno iz Srbije i Hrvatske, te nešto slovenačkih turista.

Gašićeva je istakla potrebu opreza u vezi sa predviđanjima o stanju u turizmu u 2021. godini.

“Na nama je da procijenimo na koji način možemo pomoći našim privrednim subjetima da održe poslovanje, kao i da svi radimo da pandemija što brže prođe, nakon čega možemo biti fokusirani na oporavak. Pozvala bih građane da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera, posebno u vrijeme praznika, koje bi trebali proslaviti u krugu porodice”, naglasila je Gašićeva.

 

Izvor: SRNA