Ispred novog hrama Svete Trojice, u nedjelju 13. maja 2012. godine, nekoliko hiljada stanovnika Gacka dočekalo je Njagovu svetost Patrijarha srpskog g. Irineja, kojeg su zasipali laticama ruža od izlaska iz automobila do ovog pravoslavnog hrama.

Upućujući najsrdačnije riječi dobrodošlice u za­vi­čaj Vla­di­sla­vi­ća, u zavičaj Zi­mo­nji­ća, u za­vi­čaj ju­na­ka iz slav­nog Sto­ja­no­vog vak­ta, u rodno mjesto brojnih generacija iz vre­me­na bu­na, usta­na­ka i vo­je­va­nja za slo­bo­du i otadž­bi­nu, Načelnik Opštine Gacko, Milan Radmilović, tokom svog obraćanja između ostalog je rekao:

„Našim precima odavde, kroz vijekove, nije bilo daleko stići do Кosova u vojsku slavnog knez Lazara, u Кarađorđev ustanak, nije bilo daleko do Soluna i Rusije, a u posljednjem otadžbinskom ratu samoprijegorno se branila sloboda i ginulo se za čast svog naroda.

Naše crkve u Hercegovini prepoznaju se po molitvi i stradalništvu, ali, i danas, po tome što su se pred njihovim svetim oltarima, u njihovim portama, pričešćivale vojske – od vojvode Vlatka Vukovića, Vučijeg dola, pa do posljednjeg otadžbinskog rata.

U ovom nesigurnom vremenu ovozemaljskom, Srpska pravoslavna crkva, pravoslavna i svetosavska vjera i tradicija su Srpskom narodu najsigurniji i najpouzdaniji oslonac sabornosti i duhovnog zdravlja.

Vaš dolazak i sveta liturgija, natkriljena kao svjetlost od Tvrdoša do Nikšića, Somine, Gacka, Nevesinja i Mostara – duhovno i simbolično su omeđili Hercegovinu, podsjetivši da su Gospodnje međe jače i važnije od ovozemaljskih graničnih linija koje se često crtaju nasilno i vještački, tek da razdvajaju srpsku braću.

Vaša Svetosti, Vi ste danas u Vašem zavičaju, jer je Svetosavska Hercegovina svesrpski zavičaj. Blagoslovite ovaj kamen hercegovački, ove ljude, svoj narod koji Vas sa radošću dočekuje. Dobro nam došli!”

Njagova svetost Patrijarh srpski Irinej tada je izrazio oduševljenje veličanstvenim dočekom, te blagoslovio okupljeni narod i našu opštinu.

„Hercegovina je Pijemont srpstva. Ponosan sam i ohrabren verom i ponosom ovog naroda koji je jedinstven i okupljen oko svojih svetih hramova. Dok budemo svoj život temeljili na našoj veri, svetloj istoriji i divnim običajima, nema potrebe da mislimo ni za sebe, ni za one koji dolaze posle nas“, rekao je Patrijarh Irinej.

Ovom prilikom Načelnik opštine Gacko Patrijarhu srpskom poklonio je ikonu Sv. Vasilija Mitropolita Hercegovačkog.

Dočeku su prisustvovale vladike Zahumsko-hercegovački Grigorije, umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije, zapadno-američki Maksim i budimljansko-nikšićki Joanikije, sa sveštenstvom naše eparhije.

Izvor: Radio Gacko