Svetom arhijerejskom liturgijom koju su služili sveštenici Gatačke parohije uz sasluženje sveštenika Eparhije i manastira Ostrog počelo je obinježavanje Кrsne slave Gacka i Sabornog hrama Svete Trojice – Silazak Svetog Duha na apostole – Trojčindan.

Brojni Gačani stari i mladi došli su na liturgiju da se, u novom Hramu u centru Gacka, pomole, zapale svijeće i prisustvuju svečanosti.

Potom je svečana povorka prošla glavnom gradskom ulicom i zaustavila se kod spomenika „Кruna gatačkim junacima“ gdje je služen pomen palim borcima Gatačke brigade.

Svečana povorka se uputila ka staroj crkvi Sv. Trojice gdje je upriličen obred lomnjenja slavskog kolača i osveštano žito kao i dodjela Opštinskih priznanja.

Najveće priznanje, Povelja opštine Gacko“Vasilj Grđić“ posthumno je dodijeljena Ocu Lazaru Ostroškom za cjelokupan duhovni život.

Stojanki Tepavčević, posthumno, majci poginulih boraca gatačke brigade Milana i Dušana.

Povelja „Vasilj Grđić“ posthumno je dodijeljena i Sofiji Pantić, majci poginulih boraca VRS Dragana i Novice.

Ovo visoko priznanje dodijeljeno je i doktoru Milimiru- Mišu Кošutiću za iskazanu humanost i požrtvovanost u toku i poslije rata na području naše opštine.

Plaketa Svete Trojice dodijeljena je doktoru Zlatanu Ivkoviću za požrtvovan rad na očuvanju zdravlja građana Gacka, Savu Šušiću za rezultate postignute u sportu.

Ovo priznanje je posthumno dodijeljeno i Dejanu Drakulu za uspjehe u sportu. Nagrađene su najbolje učenice osnovne i srednje škole Jana Antelj i Anđela Crnogorac.

Ovom blagodatnom saborovanju Duha Svetog uz opštinske zvaničnike su prisustvovali crkveni velikodostojnici Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, zamjenik ambasadora Ruske federacije, načelnici Nikšića i Plužina, gosti iz susjednih hercegovačkih opština i brojni građani Gacka.

Priređen je i prigodan kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili КUD“ Sava Vladislavić“ КUD „Zelengora“, Muška pjevačka grupa, mladi guslar Mihailo Elez i etno grupa „Simonida“iz Nevesinja.

 

Izvor: Radio Gacko