22. Naučni skup istoričara svečano je otvoren jutros u 9 časova u sali Parohijskog doma u Gacku. Bez obzira na pandemiju korone, organizator SPKD“Prosvjeta“ OO Gacko odlučio je da ne prekida tradiciju održavanja Ćorovićevih susreta a prvenstveno zbog važnosti teme „Osam vijekova Svetosavlja u Hercegovini“.

Ove godine Naučni skup se održava u saradnji sa Eparhijom zahumsko-hercegovačkom i primorskom.

Zbog poznate situacije sa virusom korona izostala je Svečana akademija pa će nagrada“Vladimir Ćorović“ za životno djelo i doprinos srpskoj istoriografiji koja je ove godine dodijeljena akademiku Momčilu Spremiću – profesoru Beogradskog univerziteta u penziji, biti uručena naknadno jer laureat nije bio u mogućnosti da prisustvuje Naučnom skupu.

Ono što je novina u odnosu na prethodne Ćorovićeve susrete je da je Zbornik radova štampan prije održavanja Naučnog skupa. Izuzetno zanimljiva tema izazvala je interesovanje ne samo istoričara već i teologa, arheologa, književnih kritičara i drugih kulturnih i javnih radnika pa Zbornik sadrži 20 naučnih radova.Promocija Zbornika i ostalih „Prosvjetinih „ izdanja će uslijediti sjutra u sali Parohijskog doma u Danićima.

Predsjednik gatačke „Prosvjete“ Radomir Vučković je rekao da se Naučni skup u Gacku održava u uslovima koje je propisalo Ministarstvo zdravlja RS i opštinski Krizni štab.

Na početku rada dvodnevne kulturne manifestacije prof. dr Draga Mastilović je pročitao obrazloženje stručnog žirija za dodjelu nagrade „Vladimir Ćorovič“ akademiku Spremiću a potom i njegovu besjedu povom dodjele tog značajnog priznanja.

U prijepodnevnim satima svoje referate su izložili prof.dr Radmilo Marojević na temu „Svetosavlje, Hercegovina, Njegoš“ ; prof.dr Darko Đogo je govorio o srpskoj bogoslovskoj perspektivi za izučavanje prošlosti srednjovjekovnog Huma i Bosne dok se mr Ivana Grujić osvrnula na arheološka istraživanja prenemanjičkog crkvenog nasleđa Hercegovine a doc.dr Boris Babić je govorio na temu „Anatema ili Savez – odnos Vizantijskog carstva prema srpskoj crkvi.

 

 

Izvor: Radio Gacko