Danas je u sali SO-e Gacko u okviru projekta „Virtualno putovanje tragovima predaka „ održana radionica u cilju skretanja pažnje javnosti na bogato nasljeđe hrane od kojeg promovišemo i valorizujemo samo jedan dio.

Radionica je okupila predstavnike poljoprivrenog i turističkog sektora i zainteresovane građane da bi se kroz radionicu prezentovale mogućnosti za prepoznavanje, promociju i valorizaciju različitih proizvoda, kako bi se izveli zaključci i prijedlozi  za konkretne aktivnosti u budućnosti.

Gordana Radovanović predstavnik „Slow food“ Trebinje istakla je da svaki projekat polazi od identifikovanja nekog problema, a problem je da imamo veliki potencijal u nasljeđu hrane, kao važnog dijela kulture i identiteta našeg naroda, ali na pravi način ne valorizujemo to nasljeđe i tu veliku kulturnu vrijednost.

„Cilj ove lokalne radionice bio je da sa jedne strane motivišemo ljude sa prezentacijom i razgovorom da prepoznamo svi zajedno tu početnu tačku, da imamo nešto vrijedno i da potražimo nove modernije načine promocije i valorizacije. Imali smo tri diskusije na tri teme, a jedna je šta to mi imamo još uvijek kao neke zaboravljene proizvode ili sorte. Značajno je čuti kako u Gacku imate sortu stare pšenice, a ljudi ovde ne vide koja je to vrijednost i kako se to može iskoristiti na pravilan način“, rekla je Radovanović.

„Slow food“ Trebinje je hercegovačke proizvode kajmak i sir iz mijeha uvrstio u svjetski katalog koji konsultuje cijeli svijet koji želi da zna gdje ima nešto autentično i kvalitetno.

Prijedlozi radnih grupa sa radionice biće objedinjeni u finalni izvještaj i poslužiće za definisanje narednih koraka i nastavak projekta u korist veće i intenzivnije promocije nasljeđa hrane Istočne Hercegovine.

Projekat su organizovali „Slow food“ Trebinje i poljoprivredni klaster Stara Hercegovina u saradnji sa Zemljoradničkom zadrugom Gacko.

 

Izvor: Gacko.info