У организацији Српског културно-просвјетног друштва „Просвјета“ и Музеја Херцеговине у Гацку је отворена изложба фотографија “Земљом Херцеговом“. Аутори изложбе су отац и син-Радомир и Алекса Вучковић из Гацка. Посјетиоци ће моћи изложбу да погледају наредних 15 дана.

У Спортско-културном центру у Гацку изложено је 146 фотографија, лица и предјела типичних за херцеговачка и неколико села у Црној Гори.Фотографије су настајале током снимања документарног серијала „Земљом Херцеговом“ чији су аутори Радомир и Алекса Вучковић.

Вучковићи истичу да им је намјера да од заборава сачувају оно што су многи заборавили, али и да покажу овај дио Херцеговине онима који је тек упознају.

“Све фотографије су аматерске, снимљене фотоапаратом. Дакле, нису уљепшаване, оне су онакве какве су и у стварности. Њима смо хтјели да покажемо праву слику наше Херцеговине и да укажемо на одређене проблеме као што су расељавање и порушене школе”, рекао је аутор Радомир Вучковић.

Велику подршку ауторима пружио је Музеј Херцеговине из Требиња.

“Аутори су приказали предмете који су се некад користили, а сада више немају употребну вриједност и налазе се у нашем музеју. За нас је то од непроцјењиве важности јер смо тиме оживјели и сам музеј, а и показали да бринемо о читавој Херцеговини иако је музеј смјештен у Требињу као њеном највећем граду”, истакла је директорица Музеја Ивана Грујић.

Изложбу ће након Гацка моћи да виде и становници Требиња и других општина источне Херцеговине.

Извор: РТРС