Danas je Trebinje mjerilo ugodnih 14 stepeni Celzijusa, a vrijeme bez padavina izmamilo je brojne šetače na ulice i pješačke staze uz Trebišnjicu. Dan je pogodovao i bavljenju sportom, trčanju, vožnji bicikla, ali sudeći po prizoru koji smo zatekli na potezu između starog željezničkog mosta i male brane u Trebinju i za free climbing ili slobodno penjanje. Ovo je sportska disciplina odnosno način napredovanja u sportsko penjačkim i alpinističkim smjerovima koju u gradu na Trebišnjici već godinama unazad praktikuju članovi Planinarskog društva “Vučji zub”. Osnovna činjenica vezana za  slobodno penjanje je što u njemu nije dozvoljeno korišćenje opreme za napredovanje, već se koristi vlastita snaga i spretnost, a oprema služi isključivo za osiguravanje od padova.

Sticajem okolnosti urednik portala “Hercegovina Promo” prisustvovao je danas obuci koju je stari član “Vučjeg zuba” držao mladoj djevojci na pomenutoj lokaciji. Skromno, bez želje za promocijom i medijskim predstavljanjem ipak smo dobili odobrenje da napravimo nekoliko fotografija koje donosimo u ovoj reportaži.

Plijeni činjenica da se u Trebinju razvijaju i ovakvi vidovi sportskih disciplina a posebno su značajne aktivnosti Planinarskog društva “Vučji zub” koji su u proteklom periodu imali značajne aktivnosti na očuvanju ekosistema planina Hercegovine,markiranju, uređuju i održavaju staza na planinama te bezbjednosti planinara i izletnika koji posjećuju vrhove na našem području.

Tekst i foto: Bojan S. , 23.februar 2014.