Na prilazu Herceg Novom iz pravca Trebinja, na prelijepom vidikovcu na Podima sa koga se vide i vrata Boke-kotorske, prije nekog vremena postavljen je turistički znak koji simbolizuje ljubav prema ovom gradu koju gaje mještani, ali i brojni posjetioci bisera ovog dijela Jadrana.

U svijetlu aktuelnih dešavanja u Crnoj Gori, poslije izglasavanja spornog Zakona o slobodi vjeroispovjesti, većina lokalnog stanovništva u Herceg Novom na različite načine izražava svoje neslaganje sa odlukom crnogorske Skupštine, a posebno su masovne litije u organizaciji Srpske pravoslavne crkve na koje, kako su nam prilikom jučerašnje posjete ovom gradu mještani rekli, izlaze i svoj protest izražavaju i oni potpuno apolitični stanovnici ovog grada.

Tako je i turistički znak na Podima ovih dana promjenio prvobitnu crvenu boju srca, koje je sada oslikano u boji srpske trobojke.

Po popisu stanovništva iz 2011. godine u Herceg Novom živi oko 49% Srba i 33% Crnogoraca, srpskim jezikom govori 61% stanovnika, dok se njih 84% izjasnilo da su pravoslavne vjeroispovjesti.

 

Radio Padrino / HP, januar 2020.