U organizaciji Boračke organizacije istočne Hercegovine na platou ispred Kulturnog centra u Trebinju, sa simboličnim početkom u 11 časova i 55 minuta, održan je protest upozorenja koji je ukazao na dugogodišnje zanemarivanje prava boračke populacije.

I pored izuzetno visoke tempereature skupu je u centru Trebinja prisustvovalo više od 300 bivših pripadnika Vojske Republike Srpske, njihovih članova porodica i građana.

Okupljenima se obratio predsjednik Boračke organizacije Trebinja Dejan Bodiroga, koji je pročitao i telegram podrške predsjednika Boračke organizacije RS Milimira Savčića, koji zbog ranije preuzetih obaveza nije prisustvovao skupu.

Pored Bodiroge na skupu su govorili i predstavnici Boračkih organizacija iz Hercegovine i Republike Srpske.

Većina govornika na skupu je izrazila svoje nezadovoljstvo položajem bivših pripadnika VRS 25 godina od okončanja građanskog rata, sa posebnim osvrtom na inicijativu da se udruženju takozvanih “stvaralaca Republike Srpske” dodjele značajna novčana sredstva iz budžeta Srpske, što je proteklih dana izazvalu pravu buru u javnosti.

Dejan Bodiroga je u ovom prilikom istakao da je ovo miting upozorenja i da su borci ti koji su stvarali Republiku Srpsku te da boračkoj populaciji “niko ništa ne daje, već da borci traže samo ono što je njihovo”.

“Tražimo jednu pravnu državu, tražimo državu iz koje nam djeca neće ići nego ostajati ovdje. Valjda smo se svi za to borili”, istakao je Bodiroga i dodao:

“Kako se svi slože i kako se nađe novac za neke koji sebe predstavljaju, kojima ne umanjujemo ulogu. Mi smo ti koji smo krvlju zalili ovu zemlju, mi smo ti pored kojih su nam ginuli braća, kumovi, školski drugovi, komšije, da bi danas neko išao ispred nas”.

Skupu se obratio i predstavnik BORS iz Bileće Branko Kovačević i predsjednik Mjesnog odbora BORS naselja Gorica Perica Vukalović.

Zahtjevi boračke populacije su da se obezbijedi zakonsko rješenje da BORS dobije poseban status, da svaki demobilisani borac ima pravo na mjesečni borački dodatak, prvenstveno nezaposleni borac, i da se osnovica davanja reguliše zakonskim putem, kao i da se povećaju lične i porodične invalidnine. Insistira se na tome da se izvrši uplata doprinosa za ratni staž, te da Narodna skupština i Vlada RS jasno definišu pomoć za lica osumnjičena za ratne zločine i njihove porodice, da se poštuje zakon o zapošljavanju boračkih kategorija. Borci zahtjevaju i da isplate za boračke kategorije idu preko trezora kao prioritet, da se hitno sazove tematska sjednica NSRS na kojoj će se usvojiti dinamika ispunjavanja zahtjeva.

Ukoliko vlast ne ispuni njihove zahtjeve najavljuju masovnije proteste, a rok za rješavanje ovih zahtjeva naznačili su 21. septembar.

 

HP, jul 2020.