Subotnje jutro, kultni pazarni dan na trebinjskoj zelenoj pijaci. I ove septembarske subote trebinjska pijaca odiše živošću, veselim žamorom prodavača koji se nadjačavaju u svojoj ponudi, a cijelim trgom se proteže miris sira, suvih smokava i domaćeg cvijeća.

Mjesto gdje svake subote pored kupovine poneko dođe i po čašicu razgovora i gdje se sastaju tri države u potrazi za najkvalitetnijim proizvodima.

Ali jesenji dani donose posebnu čar jer vrijeme je zimnice! Domaćice su pojurile na pijacu da pronađu što povoljnije cijene ali i što ljepše proizvode, a svoje muževe prepustile da uživaju u jutarnjoj kafi u hladu gorostasnih Platana.

Na trebinjskoj pijaci svaki kupac se dočeka sa osmijehom.

„ Traži se zimnica, ko može sebi da priušti radije kupi gotovi proizvod, a ko ne ipak se odluči da sam napravi. Cijene variraju, tegla ajvara je od 8 do 10 KM, a paprike od 1,50 do 2 KM kilogram“, rekla nam je nasmijana prodavačica.

Ističe da se osjeti odsustvo kupaca iz Dubrovnika ali i Crne Gore.

„Malo je sada bilo turista iz Srbije, ali ljudi su to koji ne kupuju povrće, kupe kliogram ili dva pa da ponesu na plažu. Ali uspijeva se nekako“, kaže ona.

Šarenilo štandova mamilo je poglede svih kupaca, a cijene se varirale od tezge do tezge. Zelene mandarine, grožđe, suve smokve, borovnica samo su neke od voćnih đakonija koje su marljivi prodavači ponudili na svojim tezgama.

U pronalasku domaćih proizvoda susreli smo se sa turistima iz Beograda koji su kako kažu po prvi put u našem gradu i na zelenoj pijaci.

„Kupujemo sir, maslinovo ulje, a imate evo vidimo i divno cvijeće pa sada tražimo najljepše. Prvi put smo kod vas u gradu, a i na pijaci. Zaista je predivno“, rekli su turisti iz Srbije.

Atmosferu današnjeg pazarnog dana dočarali smo vam  na fotografijama.

 

Svetlana Grbić

HP, septembar 2020