Tokom mjeseca avgusta otvoreni su radovi na izgradnji zapadne zaobilaznice oko Trebinja, nove saobraćajnice koja će spajati magistralne puteve prema Ljubinju i Mostaru sa onim prema Dubrovniku.

Ova saobraćajnica duga oko pet i po kilometara povezaće i turistički kompleks “Grad sunca” sa dva magistralna puta. Dionica je trasirana i već se kao makadamski put koristi u lokalnom saobraćaju.

Iako je rok za izgradnju relativno kratke dionice poprilično dug (tri godine, tačnije avgust 2022.) sigurno je da će ova saobraćajnica igrati značajnu ulogu u budućem, prvenstveno turističkom, razvoju Trebinja. Do tada bi trebao biti izgrađen i Duhovni centar u Mrkonjićima koji je smješten oko 25 kilometara od buduće zapadne obilaznice prema Ljubinju i Mostaru, koji će uz Grad sunca u budućnosti zasigurno biti osnova razvoja turizma u Trebinju.

Direktor preduzeća “Putevi Republike Srpske” Nenad Nešić prilikom otvaranja radova je naznačio da će se ovaj put raditi u dvije faze, od kojih je prva duga oko tri kilometra. On je istakao da je ukupna vrijednost zapadne obilaznice 3.268.000 maraka, a rok izgradnje je do 36 mjeseci zbog mogućih problema u rješavanju imovinskih odnosa.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da će Gradska uprava riješiti imovinske odnose i uraditi projektnu dokumentaciju za nastavak radova na drugom dijelu zapadne obilaznice, koja će spajati “Grad sunca” sa putem prema Mostaru.

“Imamo i planove da se izgrade poslovne i slobodne zone. Nadam se da nema razloga da se ne ispoštuje dinamika izgradnje zapadne obilaznice prema srednjoročnom planu grada Trebinja”, istakao je Ćurić.

Izvođač radova zapadne obilaznice oko Trebinja je preduzeće “Hercegovina putevi”.

 

HP, januar 2020.